Normal_school_overblijven_opvang_kinderen_po

Brede scholen moeten zich realiseren dat er steeds kritischer gekeken zal worden naar hun opbrengsten. Dat zegt onderzoeker Jacques Verheijke van de Hogeschool Utrecht (HU). De scholen staan onder druk van gemeentelijke bezuinigingen en hebben moeite hun meerwaarde aan te tonen, blijkt uit zijn onderzoek. Dit meldt de HU.

Als onderzoeker van het lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling keek Verheijke naar de activiteiten van de Amersfoortse Brede Combinatie (ABC)-scholen. Volgens Verheijke ziet vooral kansen liggen voor brede scholen als verbindende factor in pedagogisch opzicht. Door de afstemming van opvoedkundige zaken wordt volgens hem een veiliger en stimulerender omgeving voor kinderen gerealiseerd.

“Samenwerken is dus beter dan wanneer partnerorganisaties in de brede school afzonderlijk van elkaar opereren”, zegt Verheijke. Hij verwacht dat netwerken van brede scholen steeds meer zullen integreren met zorg en ondersteuning van kinderen en gezinnen. Dit komt doordat gemeenten steeds meer wijkgericht te werk moeten gaan. De samenwerking van organisaties bij de brede school sluit daarop goed aan.

Op 27 november organiseert de HU samen met advies- en onderzoeksbureau Sardes een miniconferentie over brede scholen en het verbeteren van opbrengsten.

© Nationale Onderwijsgids