Grootste basisschool van Veldhoven gaat reorganisatie tegemoet

OBS Dick Bruna, de grootste basisschool van Veldhoven, moet volgend schooljaar 21 medewerkers laten gaan. Er loopt nu te veel personeel rond op de school en daardoor dreigen er financiële problemen. Klassen worden nu zeer waarschijnlijk groter en sommige leerlingen krijgen niet de extra ondersteuning die ze wel nodig hebben. Dat meldt het AD. 

De bezuiniging op het personeel van de Dick Bruna-school is nodig. Scholenkoepel RBOB de Kempen dreigt het namelijk financieel niet te redden. Dick Bruna is overigens niet de enige RBOB-school die met de bezuiniging te maken krijgt. “Al onze scholen zullen iets gaan merken van de reorganisatie”, aldus het bestuur. Er vallen 15 openbare basisschollen in de regio Veldhoven onder de stichting. Eén school staat in Nederweert. Met bijna 800 leerlingen en vier locaties is Dick Bruna de grootste basisschool van Veldhoven.

De leerlingen en hun ouders zijn afgelopen week per brief over de situatie ingelicht. Directeur Lizenka Warmoeskerken geeft daarin aan dat ze van scholenkoepel Stichting RBOB de Kempen de opdracht heeft gekregen voor de reorganisatie. Dick Bruna valt onder deze stichting.

Een van de ouders van de school is verbaasd over dit besluit. “Iedereen weet dat er een grote instroom aan leerlingen is en dat het lerarentekort groot is. En nu gaat zo’n grote school zoveel medewerkers de laan uitsturen?”

Reorganisatie 

In een brief die het schoolteam heeft ontvangen staat dat 21 medewerkers volgend schooljaar moeten vertrekken. Aan ouders heeft Dick Bruna laten weten dat de klassen daarom vanaf september een andere indeling hebben. Kinderen in groepen 4 en 5 worden volgend schooljaar uit elkaar gehaald en in verschillende groepen gezet. Op deze manier zijn er al twee klassen minder.

Nationaal Programma Onderwijs 

RBOB de Kempen heeft extra personeel ingehuurd in 2023 door een beroep te doen op het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dat geld was eigenlijk bedoeld om de vertraging binnen het onderwijs door de coronapandemie terug te dringen. Nu is het geld op en moeten medewerkers met een tijdelijk contract een nieuwe baan zoeken. Op de 15 scholen die onder de stichting vallen worden de mensen met een vast contract zo goed mogelijk verdeeld. Het kan dus zo zijn dat docenten op een andere school hun werk kunnen voortzetten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk