Hogeschool en Universiteit Utrecht in gesprek over maatregelen 'bangalijst'

De Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU) kunnen nog niet zeggen of en welke "aanvullende maatregelen" zij nemen na een incident bij het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Vrijdag maakte de vereniging bekend dat een onbekend aantal leden per direct voor onbepaalde tijd geschorst is. Aanleiding hiervoor is een powerpointpresentatie waarin leden van de vrouwelijke studentenvereniging UVSV "besproken worden op basis van hun uiterlijk".

Het USC heeft het incident gemeld bij de UU, de HU en de gemeente Utrecht. Bestuurders van de universiteit en hogeschool zeggen op korte termijn "een stevig gesprek" te gaan voeren met het bestuur van het USC. "Daarin zullen ze aansturen op krachtige maatregelen om dergelijke excessen te voorkomen", staat in een reactie. "De UU en HU wachten dit gesprek en verdere afhandeling door het bestuur van het USC af voordat ze beslissen over eventuele aanvullende maatregelen."

Ze vinden de situatie "pijnlijk en zeer verwerpelijk". "We realiseren ons dat een bestuur niet altijd kan voorkomen dat er grensoverschrijdende gebeurtenissen plaatsvinden. Wel vinden we het essentieel dat studentenverenigingen vanuit een gezonde verenigingscultuur er alles aan doen om excessen te voorkomen en effectief op te treden als deze zich toch voordoen."

'Dwangsom'

De studentenvereniging heeft afstand genomen van de actie en noemde deze "weerzinwekkend" en "beschamend". Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen en ouders van de jonge vrouwen op de lijst zijn van plan om aangifte te doen. Ook eisen zij dat de Universiteit Utrecht en studentenverenigingen maatregelen nemen "op straffe van een dwangsom die meteen wordt uitgedeeld aan verantwoordelijke personen en verwijdering uit de studentenhuizen".

Advocate Ina Brouwer kon namens de ouders maandag nog niets zeggen over mogelijke vervolgstappen.

Door: ANP