Normal_800px-anne_vegter__deventer__3_augustus_2013

Sinds 1986 heeft de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een schrijver te gast die colleges geeft aan studenten en openbare lezingen verzorgd. Dit jaar zal Anne Vegter, Dichter des Vaderlands, haar kennis over het schrijven van toneel en poëzie delen met studenten en andere belangstellenden.

Anne Vegter is schrijver, dichter en toneelschrijfster. Als de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen zal zij vanaf september 2014 drie openbare lezingen geven. De lezingen met als thema ‘Geweld en liefde’ worden gevolgd door een publiek gesprek met Ola Mafaalani, de artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Daarnaast verzorgt zij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over conflict en taal in toneelteksten en over het schrijven van een poëtische monoloog. De openbare optredens zijn op de maandagavonden 22 en 29 september en 6 en 13 oktober in de Aula van het Academiegebouw (20.00-21.30 uur).

In de openbare lezingen zal Vegter uitgaan van een gedichtencyclus uit haar laatste poëziebundel 'Eiland berg gletsjer'. Geweld en liefde gaan vaak samen op, niet alleen in de inhoud van literaire werken maar ook in de schrijfprocedure en in de taal. In haar lezingen biedt zij een excursie door haar eigenzinnige literaire universum. Aan de hand van eigen werk en fragmenten uit het werk van o.a. Paul Celan, Elfriede Jellinek, Werner Schwab, Susan Sontag en Antjie Krog verkent Anne Vegter gewelddadige processen en het ontluiken van liefdes in poëzie en toneelschrijfkunst.

Tijdens het slotgesprek van 13 oktober spreekt Anne Vegter met Ola Mafaalani over verwerking van maatschappelijke, relationele en innerlijke conflicten in toneelproducties en in de poëzie. De Eefvanbreengroup zorgt voor de muzikale omlijsting van dit slotprogramma.

© Nationale Onderwijsgids