Dyonne Depondt

Toen ik als jonge hond startte met leidinggeven zag ik het helemaal voor me. Vol vertrouwen, onbevangen en in mijn jeugdig enthousiasme had ik de koers al helemaal op mijn netvlies staan: mijn succesvol team en ik. Ik zag het helemaal voor me hoe we samen in volle vaart en met plezier onze doelen zouden halen. 

Door Dyonne Depondt

De werkelijkheid bleek anders en een uitdagende reis...

Mijn eerste vergadering als leider kan ik me nog goed voor de geest halen. Ik stond te knikken op mijn knieën en ik had al snel in de gaten dat leidinggeven iets heel anders was dan lesgeven. Aan kritiek was ik niet gewend. Ik was toch die goede professional.

Alle ogen waren nu op mij gericht en ik, die vrolijke en gezellige collega, werd ineens met andere ogen bekeken. Ik lag onder de loep. Dat was effe wennen. Ik werd steeds vaker met mezelf geconfronteerd en ging steeds harder werken vanuit onzekerheid. Ik wilde het graag goed doen, voor iedereen.

Nu ik wat jaartjes verder ben, weet ik dat het heel normaal is dat je met andere ogen wordt bekeken en dat er meer weerstand op je bord komt als je leider bent.  Dat heeft niets met jou als persoon te maken. De kracht ligt in ontspannen en niet in versnellen.

Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport bedrijven. Je komt vaak voor uitdagende situaties te staan. Het is dus handig als je weet hoe je hier mee om kunt gaan, zodat je niet onnodig hoeft te piekeren en te twijfelen aan jezelf.

Als je een col wilt beklimmen, dan kun je dat niet zomaar doen. Het venijn zit vaak in de staart en het weer is onvoorspelbaar. Een open deur om te zeggen dat je dus flink moet trainen, uithoudingsvermogen moet hebben, dat je weet hoe je je kunt wapenen tegen het weer, dat je gezond moet leven en ontspanning moet nemen om de kans te vergroten succesvol aan die top te komen.

Voor sterk leiderschap geldt hetzelfde. Wapen je tegen alle weersomstandigheden en neem de tijd om te trainen en te ontspannen. Ken je lichaam en jezelf.

Mijn businesscoach zegt altijd: 

“Zorg dat je juicy blijft!’

Daar bedoelt ze mee dat ontspanning en creativiteit heel belangrijk is. Iedere dag doen waar je ontzettend veel plezier aan ervaart en waar je energie van krijgt, zodat je van waarde bent voor je team en dus je klant. Ik gun jou dat je met minder inspanning meer gaat bereiken en dat je niet tegen de muur hoeft aan te lopen.

Wil je 9 tips om ontspannen op weg te gaan naar sterk leiderschap? Download dan de CHILLE CHECKLIJST op mijn website www.d-dep.nl.

Dyonne Depondt heeft 22 jaar in het onderwijs gewerkt als leerkracht, intern begeleider, directeur, trainer en als coach. Sinds januari 2018 is ze eigenaar van D-DEP Training & Coaching in Doorn. Ze heeft haar hart gevolgd en is gaan werken als soft-skill trainer en inspirator in het onderwijs. Veel leerkrachten, ook starters, gaan gebukt onder werkdruk en dat is Dyonne een doorn in het oog. Het is haar missie om leerkrachten en directeuren verder te helpen om sterke en gelukkige scholen te bouwen​. 

Wil je meer weten? www.d-dep.nl / info@d-dep.nl / 06-52677402

© Nationale Onderwijsgids / Dyonne Depondt