Normal_guruopdeplatoschool

In de jaren 80 werd de Platoschool opgericht. Een school waar leerlingen zouden opgroeien tot bijzondere mensen met een hoger bewustzijn. De school in het hart van Amsterdam leek haar tijd ver vooruit, maar in de praktijk pakte het anders uit. Regels waren strikt en weken sterk af van het reguliere onderwijs. Binnen de muren van de Platoschool ontstond een strenge omgeving met extreem hoge druk om te presteren. Deze cultuur ontspoorde in vernedering van de kinderen. Dertien jaar na de oprichting kwam de school wegens lijfstraffen landelijk in opspraak. ‘2Doc: De Platoschool’ gaat dieper in op hoe de school ten onder ging. Dit meldt BNNVARA. 

Meisjes moesten jurken of rokken dragen over de knie, terwijl jongens verplicht een overhemd met das aan moesten. Bovendien bleek al snel dat ijzersterke discipline hoog op het prioriteitenlijstje van de leraren stond. De druk om te presteren was extreem hoog en ontspoorde uiteindelijk in vernedering.

Veel pijn

Documentairemaker Yara Hannema was zelf ook een kind van de Platoschool. Ze duikt in de gebeurtenissen en de cultuur op de Platoschool, om een beeld te schetsen van hoe het nou precies zó mis heeft kunnen lopen. Door gesprekken met oud-klasgenoten, oud-leraren en haar eigen ouders wordt duidelijk dat naast de mooie idealen en bijzondere lessen, er ook veel pijn schuilgaat in de herinneringen aan de school. De druk was onnodig hoog, en er was geen ruimte om écht kind te zijn. Waren het dan de idealen die kwaad deden, of was het puur de uitvoering ervan?

'2Doc: De Platoschool' is een coproductie van BNNVARA en Hollandse Helden en is op donderdag 9 maart om 22.18 uur te zien op NPO 2.

Door: Nationale Onderwijsgids
Afbeelding: BNNVARA