Normal_vo__docent__voortgezet_onderwijs__uitleg__helpen__onderwijzer

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week: Schiphol zou minderjarige stagiairs s’ nachts in hun eentje mensen met een beperking laten begeleiden door de luchthaven, de NCTV waarschuwt dat leraren op een Amsterdamse school hun leerlingen beïnvloeden met de salafistische geloofsleer en scholen voor speciaal onderwijs in Gelderland proberen het lerarentekort terug te dringen met een lerarenopleiding van LOI Hogeschool voor onderwijsassistenten. Dit en meer lees je in ons weekoverzicht van week 10:

Amsterdam investeert miljoenen in aanpak lerarentekort

Amsterdam steekt de komende vier jaar 22,9 miljoen euro in de aanpak van het lerarentekort. Er komt onder meer extra ondersteuning van scholen met de grootste tekorten en er wordt geld gestoken in reiskostenvergoedingen voor leraren van buiten de stad. De plannen moeten vijfhonderd extra leraren opleveren.

Onderwijsassistenten bijgeschoold tot docent speciaal onderwijs met opleiding van LOI Hogeschool

Ook het speciaal onderwijs zit te springen om goede en vooral bevoegde leerkrachten. Daarom zijn vier basisscholen voor speciaal onderwijs in Gelderland een project gestart: vier onderwijsassistenten van de scholen worden via modules van LOI Hogeschool in een paar jaar tijd klaargestoomd voor het leraarschap.

Schiphol zet minderjarige stagairs 's nachts aan het werk als gehandicaptenbegeleider

Mensen met een beperking die via Schiphol reizen, worden ’s nachts door stagiairs van en naar hun gate gebracht. Het gebrek aan professionele assistentie en ondersteuning valt bij vakbond FNV Luchtvaart helemaal verkeerd. Bovendien is deze gang van zaken bij wet verboden. Ook gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland is boos over de vermeende misstanden.

Cursus moet meer begrip kweken onder ouders voor problemen door lerarentekort

Nu het lerarentekort in het onderwijs bijna gemeengoed is geworden, is het voor sommige ouders steeds moeilijker om begrip op te brengen voor de problemen waar scholen tegenaan lopen. Om school en ouders hierin weer dichter bij elkaar te brengen, zijn speciale cursussen bedacht.

NCTV waarschuwt voor salafistische beïnvloeding leerlingen op Amsterdamse school

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veilgiheid (NCTV) waarschuwt de gemeente Amsterdam voor het islamitische Cornelius Haga Lyceum in de stad. Docenten zouden daar de leerlingen beïnvloeden met de salafistische geloofsleer. Burgemeester Famke Halsema heeft het bestuur van de school dringend verzocht om op te stappen maar het bestuur ontkent alle aantijgingen. Minister Slob wil nu de bekostiging van de school stop zetten als het bestuur blijft weigeren om aan onderzoek door de Onderwijsinspectie mee te werken.

Door: Nationale Onderwijsgids