Normal_schiphol_vliegveld

Mensen met een beperking die via Schiphol reizen, worden ’s nachts door stagiairs van en naar hun gate gebracht. Het gebrek aan professionele assistentie en ondersteuning valt bij vakbond FNV Luchtvaart helemaal verkeerd. Bovendien is deze gang van zaken bij wet verboden. Ook gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland is boos over de vermeende misstanden. Dit meldt Telegraaf.

De stagiairs, vaak nog tieners, moeten in de nachten mensen in rolstoelen begeleiden naar de juiste gate. Soms moet één stagiair wel zes mensen met een beperking tegelijkertijd begeleiden, zegt Tekin tegen de Telegraaf. Daarbij moeten ze geregeld kilometerslange afstanden afleggen en staan ze er alleen voor als een patiënt ziek wordt of een ongelukje heeft op het toilet.

Schiphol zegt zich niet te herkennen in het geschetste beeld. Ook Axxicom, als onderaannemer van Schiphol verantwoordelijk voor de medewerkers, ontkent dat minderjarige stagairs ’s nachts in hun eentje aan het werk gezet worden. Dat kunnen wij ons niet permitteren, meldt een woordvoerster aan de krant. Volgens het bedrijf wordt bij het aanbieden van stageplaatsen voldaan aan de eisen die roc-opleidingen voor stages hebben ingesteld.

Door: Nationale Onderwijsgids