Normal_school_groep_kinderen

Een groeiende groep ouders is actief rond de stakingen in het onderwijs. Zo heeft de onlangs opgerichte actiegroep Ouders voor Goed Onderwijs woensdagmiddag in Amsterdam meegelopen met de estafettestaking van de basisschoollaren. De actiegroep wilde hiermee duidelijk maken dat “niet alleen leraren maar ook kinderen tekortkomen in het huidige onderwijs”. Dit melden de Volkskrant en VOS/ABB.

Er is bij ouders een groeiende behoefte om mee te denken en praten over oplossingen in het huidige onderwijs. Daarom is de actiegroep Ouders voor goed onderwijs opgezet. De ouders staan achter de eisen van de leraren over minder werkdruk en een hoger salaris. Daarnaast komt de actiegroep op voor de belangen van de kinderen. Daarom pleiten ze voor kleinere klassen en meer handen in de klas. Daarnaast moet het onderwijssysteem meer gericht zijn op “vrijheid, spel en inspiratie gecombineerd met verantwoordelijkheid, kritisch denken en zelfontplooiing”.
 
Toch bleek al eerder uit peilingen van Ouders & Onderwijs bleek dat de draagkracht voor de stakingen afneemt onder ouders. Het zou niet het juiste middel zijn om het onderwijs te verbeteren en zowel ouders als kinderen worden er de dupe van. Daarom is Ouders in Actie opgericht. Want ouders zelf  kunnen ook een bijdrage leveren aan het verlagen van de werkdruk van leraren, bijvoorbeeld door het overnemen van bepaalde administratieve taken. 
 
Gisteren staakten leraren in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland voor een lagere werkdruk en een hoger salaris. Het aantal demonstranten in Amsterdam lag tussen de 15.000 en 20.000. De volgende regionale staking is op vrijdag 13 april in Limburg en Noord-Brabant. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids