Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Schoolbesturen die zijn aangesloten bij VOS/ABB zijn over het algemeen positief over de lumpsumsystematiek. Het geeft vrijheid in de besteding van het geld waar dat het meeste nodig is en het maakt onderwijs op maat mogelijk. Het huidige budget is echter ontoereikend, vinden de schoolbesturen. Dit meldt VOS/ABB.

Dit blijkt uit een rondgang van VOS/ABB onder haar leden op verzoek van de Tweede Kamer. Leden van VOS/ABB zijn blij met de vrijheid die de lumpsumsystematiek biedt waardoor geld kan worden ingezet op plaatsen waar dit het meest nodig is. Ook blijft door het ontbreken van schotten geen geld liggen, waardoor al het geld kan worden besteed. De schoolbesturen willen wel een structurele verhoging van de lumpsum. Reden hiervoor is dat de verantwoordingslast is gegroeid, zonder dat de lumpsum is verhoogd.
 
De Tweede Kamer wil een breder en dieper inzicht krijgen in de voor- en nadelen van de lumpsumbekostigingssystematiek in met name het primair en voortgezet onderwijs en in mogelijke verbeteringen daarin. Zij heeft daarom het onderwijsveld gevraagd wat de mening is over de huidige lumpsumbekostigingssystematiek, wat daarin eventueel zou moeten veranderen qua verantwoording en welk onderwijsbekostigingssystematiek als best passend wordt gezien. Schoolbesturen konden daarin een nieuw bekostigingssysteem bedenken. Ook werden hen vijf alternatieven voor de lumpsum voorgeschoteld.
 
De reactietermijn voor deze vragen is sinds vandaag verstreken. De Tweede Kamer wil de antwoorden op deze vragen gebruiken in toekomstige debatten over het onderwerp.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids