Schoolbesturen betalen gezamenlijk afstudeerstagiairs niet

Een derde van de onderwijsstudenten in Nederland krijgt geen vergoeding voor hun afstudeerstage. Sommige werkgevers maken zelfs onderling afspraken om niet te betalen. Dat meldt de AOb. 

De AOb hield eind februari een enquête onder 1500 studenten aan lerarenopleidingen. Daaruit bleek dat 90 procent van de studenten geen vergoeding ontvangt voor verplichte stages. Ook aan het einde van de opleiding, wanneer ze zelfstandig moeten lesgeven, is een stagevergoeding verre van zeker. 

Onderling afspraken maken 

Het Onderwijsblad kreeg een tip over de provincie Gelderland. Daar zouden schoolbesturen onderling afspraken maken over lio-stagiairs (een andere naam voor onderwijsstudenten die hun eindstage doen) om die niet te betalen. Een student die liever anoniem wil blijven zegt dat ie al weet sinds dat ie op de pabo zit dat stichting Conexus er bekend om staat om geen vergoeding te betalen. 

Conexus, Condor (10 basisscholen), Sint Josephscholen (14 basisscholen) en Stichting Primair Onderwijs Groesbeek (8 basisscholen) hebben laten weten aan de AOb dat zij met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hebben afgesproken om lio-stagiairs een leerovereenkomst te geven in plaats van een leerarbeidsovereenkomst. Aan het eind van de stage krijgen de studenten een eenmalige vergoeding van 600 euro om de reiskosten te vergoeden. “We willen elkaar bewust niet beconcurreren met publiek geld, daarom kiezen alle scholen in de regio Nijmegen voor dezelfde constructie”, aldus Lucienne van den Brand, bestuursvoorzitter bij Conexus. 

Geen budget 

Directeur van stichting Condor, Andre de Jong, geeft aan dat ze een kleine stichting zijn en dat ze niet het budget hebben voor betaalde opleidingsplaatsen. Volgens De Jong is er al langer geleden gekozen voor leerovereenkomsten met studenten in plaats van leerwerkovereenkomsten. En voor die laatste overeenkomst geldt nou juist de cao-afspraak. 

Investeren in toekomstige collega's 

In de regio Nijmegen werken de vier stichtingen samen op het gebied van studenten en starters. Er zijn in Nederland tientallen van zulke Samen opleiden-netwerken. De Jong geeft aan dat een student op een Condor-school wel een echte opleidingsplek heeft. “Tijdens de eindstage geeft hij zelfstandig les, maar is niet verantwoordelijk voor de klas.” Er is altijd een bevoegde docent op de achtergrond aanwezig. De HAN heeft alleen schriftelijk gereageerd op vragen over de gemaakte afspraken. Aly Smelt, directeur van de Academie Educatie, schrijft: “In sommige gevallen bieden schoolbesturen geen leerarbeidsovereenkomst aan. Reden daarvoor is vaak het niet beschikbaar hebben van formatieruimte. Maar dat is echter een zaak van de schoolbesturen en niet van de HAN.” De hogeschool merkt wel dat steeds meer besturen bereid zijn om te investeren in toekomstige collega’s in de vorm van een leerarbeidscontract. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk