Normal_taal__letters__alfabet_lezen

Voor kinderen van vluchtelingen is vandaag in Hoogezand Taalschool Midden-Goningen geopend. De school is nodig omdat door de sluiting van de azc-school in Onnen veel kinderen geen Nederlandse les meer kregen. Regulier onderwijs is voor deze groep kinderen nog te moeilijk. Met behulp van de taalschool kunnen de kinderen later wel instromen op een basisschool. Wethouder Erik Drenth opende de taalschool. Dat meldt RTV Noord. 

Gonnie Bijl gaf les op de azc-school in Onnen en wilde niet dat de kinderen na de sluiting van de school geen taalles meer zouden krijgen. Zij zouden dan grote moeilijkheden tegenkomen op de basisschool. De nieuw taalschool is bewust in Hoogezand geopend, omdat daar veel vluchtelingen wonen. Ook in de omgeving van Slochteren zijn veel vluchtelingenkinderen.
 
25 kinderen krijgen gedurende 40 tot 50 weken taalles op de nieuwe taalschool, waarna ze het Nederlands goed genoeg beheersen om in het reguliere onderwijs mee te kunnen. De kinderen doen dan eerst mee bij vakken als gymnastiek en handvaardigheid.
 
Drenth denkt ook dat het van groot belang is dat er voor vluchtelingenkinderen weer een taalschool is. “Het is lastig om kinderen die verder zijn dan groep 3 mee te trekken het systeem van de klas als ze geen Nederlands spreken. Dan is het eerst een jaar Nederlands leren en dan kunnen ze hier gewoon naar school.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids