Gemeente Meppel is op zoek naar een locatie voor de taalschool

Docenten en leerlingen zijn er al. Het enige dat ontbreekt zijn muren en een dak. Onderwijsstichting Promes en middelbare school Stad & Esch staan al klaar om een taalschool in Meppel op te zetten. Er wordt nu alleen nog gekeken naar waar de lessen gegeven kunnen worden. Vanaf het nieuwe jaar willen Promes en Stad & Esch echt beginnen. Dat meldt RTV Drenthe. 

Op een taalschool, ook wel nieuwkomersonderwijs genoemd, leren kinderen uit het buitenland de Nederlandse taal. Daarna kunnen ze doorstromen naar de basisschool of de middelbare school. In 2021 ging het nog om acht leerlingen in Meppel. Dat was voornamelijk kinderen van expats. Vorig jaar waren het er al 110. De stijging ligt aan de oorlog in Oekraïne en de grote vluchtelingenstroom uit andere gebieden.

Verspreiding 

De taalschool is niet nieuw voor Meppel. In de gemeenten Meppel, Staphorst en Westerveld krijgen kinderen al les op een taalschool. Maar de verspreiding is niet wenselijk, want in Diever is er maar een klas met vijftien leerlingen.

Trauma's 

Een taalschool is niet alleen een school waar Nederlands wordt gegeven, er is ook aandacht voor de trauma’s van de leerlingen. Leerlingen met zulke trauma’s kunnen niet zomaar in een gewone klas op de basisschool of middelbare school terecht. Nog afgezien van de taalbelemmering.

Verplaatsingen tegengaan 

Leerlingen worden nu nog opgevangen in lokalen bij andere scholen of buurthuizen in Meppel.  De scholen hebben die lokalen zelf ook hard nodig vanwege de groei van het aantal leerlingen. Plus, de locaties wisselen nu steeds naar waar maar een plek is. Voorzitter Niels Strolenberg van onderwijsstichting Promes wil die verplaatsingen juist tegengaan. “Het moet een plek zijn waar kinderen zich welkom voelen. Ze hebben al zo veel verplaatsingen meegemaakt. Dan moet je ze niet nog een keer van school naar school naar school verplaatsen.”

Het nieuwe onderkomen van de taalschool is ook bedoeld om er minstens tien jaar les te geven. Deze of volgende maand hopen Promes en Stad & Esch dat er een locatie gevonden is. De gemeente Meppel is dat nu aan het onderzoeken. Er is behoefte aan een gebouw voor zes tot elf klassen, met ruimte voor tussen de 80 en 120 kinderen.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk