Normal_geld_3

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft nog geen reactie gegeven op de evaluatie van de bekostiging voor materiële instandhouding (MI). Daaruit kwam dit jaar naar voren dat scholen miljoenen euro’s tekortkomen. Dekker heeft extra geld toegezegd, maar stelt het proces door zijn afwezige reactie uit. Dat meldt de PO-Raad.

Voor de materiële instandhouding van bijvoorbeeld het schoolgebouw, lesmateriaal of informatieborden krijgen scholen jaarlijks een vast bedrag. De PO-Raad wil dat scholen snel gecompenseerd worden, omdat die bedragen niet meer toereikend zijn voor nu. Organisatieadviesbureau Berenschot voerde in opdracht van het ministerie van Onderwijs onderzoek uit en daaruit komt hetzelfde beeld naar voren. Elke school betaalt per jaar gemiddeld 55.000 euro te veel aan materiële instandhouding.

De PO-Raad vindt het geen goede zaak dat scholen zo veel geld kwijt zijn aan andere dingen dan aan het onderwijs zelf. Minder geld leidt tot meer werkdruk en de klassen worden groter. Zowel voor kinderen als leerkrachten is dit nadelig. Bovendien kunnen scholen op die manier niet investeren in innovaties.
Een snelle compensatie lijkt dus niet te gaan lukken. De vertraagde reactie van Dekker heeft bovendien als gevolg dat het onderwerp niet op de formatietafel terechtkomt. De PO-Raad hoopt dat de staatssecretaris binnenkort alsnog met een reactie en maatregelen komt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids