Normal_boek_lezen__compfight_

Kinderen uit achterstandswijken of kinderen die naar een zwarte school gaan, krijgen lang niet zo vaak de diagnose 'dyslexie' als kinderen van welgestelde ouders. Dat grote verschil lijkt hem te zitten in de hoge kosten die aan een dyslexietest verbonden zijn. Of er bij kinderen van rijke ouders ook daadwerkelijk altijd sprake is van dyslexie, valt echter te betwijfelen. Dat meldt het AD.

Volgens de PO-Raad is de dure test van 1000 euro alleen weggelegd voor welgestelde ouders. Woordvoerder Ad Veen stelt dat met name bij kinderen uit het Gooi vaak een verklaring voor dyslexie wordt afgegeven. Daarnaast vraagt Veen zich af of ouders uit achterstandswijken wel weten dat er zo´n test bestaat. 

De dyslexieverklaring is voor de basisschoolperiode niet eens noodzakelijk. Op de middelbare school heeft de verklaring echter als voordeel dat leerlingen meer tijd krijgen voor een toets. Rijke ouders kunnen deze extra tijd door middel van de dure test als het ware 'kopen', terwijl het nog maar de vraag is of er werkelijk sprake is van dyslexie. Leerlingen die deze extra tijd niet krijgen, omdat hun ouders geen geld hebben voor de test, worden op deze manier benadeeld. Sommigen hebben die extra tijd namelijk wél echt nodig. Veen ziet het liefst dat de dyslexieverklaring, zoals die nu bestaat, afgeschaft wordt. Alleen leerlingen die met recht dyslectisch zijn, zouden zo'n verklaring moeten krijgen. Het ministerie van Onderwijs laat momenteel onderzoek doen naar deze tweedeling.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids