Normal_tweede_kamer

Het was op vrijdag 18 november 2016 een drukte van jewelste in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Bijna 70 leerlingen uit groep 7 en 8 gingen tijdens het jaarlijkse finaledebat van de Derde Kamer met elkaar in debat over drie stellingen, daarbij geholpen door Eerste en Tweede Kamerleden. Dit meldt de Tweede Kamer.

Wat bijvoorbeeld te doen met leuke babyfoto’s die trotse ouders op social media plaatsen? Een deel van de jonge Derde Kamerleden, verenigd in de ‘groene fractie’, vindt dat ouders alleen foto’s van kinderen ouder dan tien jaar online mogen zetten, mét toestemming. De andere fracties, blauw en roze, zijn het daarmee oneens. De twee andere stellingen gaan over basisscholen en over het bestraffen van ongezond eten. “Moet je dan prei eten in plaats van chips?”, vraagt een jongen.
 
Na afloop van het finaledebat complimenteert Voorzitter Ankie Broekers-Knol alle deelnemers met hun inzet. Ze heeft tijdens het debat ook al politici in spe ontdekt, vertelt ze. Ook bedankt de Kamervoorzitter de aanwezige Eerste Kamerleden Christine Teunissen (PvdD), Gidi Markuszower (PVV) en Jannette Beuving (PvdA) en de Tweede Kamerleden Marit Maij (PvdA), Steven van Weyenberg (D66) en Astrid Oosenbrug (PvdA). Zij hebben de leerlingen voorafgaand en tijdens het finaledebat gecoacht en hen geholpen met het bedenken van goede (tegen)argumenten.
 
De deelnemende leerlingen zitten in groep 7 en 8 van de Columbusschool in Almere, de M. J. Tamsmaskoalle in Tzummarum en de Willem de Zwijgerschool in Hendrik-Ido-Ambacht. Zij hebben zich via voorrondes geplaatst voor het finaledebat van de Derde Kamer, een interactief lesprogramma dat de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos hebben ontwikkeld.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids