Finaledebat Derde Kamer voor basisschoolleerlingen

Het finaledebat van de Derde Kamer vindt vrijdag 25 november voor de 18e keer plaats. In de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer komen drie scholen bijeen die in de voorrondes de slimste en creatiefste inzendingen hadden tijdens het debatspel van de Derde Kamer. De drie finalisten zijn groep 8 van De Ronde Maat in Rijssen, groep 7/8 van OBS de Wielewaal in Haaften en groep 7 van CBS Eben Haezer in Nieuwpoort. Dat meldt de Eerste Kamer

Tijdens het finaledebat op 25 november worden de leerlingen verdeeld over drie fracties: de groene, de blauwe en de roze fractie. De drie fracties gaan met elkaar in debat over meerdere stellingen. Aan het einde stemmen de kinderen welke fractie zij het beste vonden. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, heeft de leiding over het debat. Voor de ondersteuning van de fracties werken Eerste en Tweede Kamerleden mee, net als ambtelijke medewerkers van de beide Kamers. Het debat wordt uitgezonden via een livestream op de homepage van de Eerste Kamer.

Lesprogramma 

De Derde Kamer is een lesprogramma voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. Het lesprogramma is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer, in samenwerking met ProDemos.

Door: Nationale Onderwijsgids