Finaledebat Derde Kamer vond voor de 18de keer plaats

Het finaledebat van de Derde Kamer vond vrijdag 25 november voor de 18e keer plaats. In de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer kwamen drie scholen bijeen die in de voorrondes de slimste en creatiefste inzendingen hadden tijdens het debatspel van de Derde Kamer. De drie finalisten waren groep 8 van De Ronde Maat in Rijssen, groep 7/8 van OBS de Wielewaal in Haaften en groep 7 van CBS Eben Haezer in Nieuwpoort. Dat meldt de Eerste Kamer

Tijdens het finaledebat op 25 november zijn de leerlingen verdeeld over drie fracties: de groene, de blauwe en de roze fractie. Onder begeleiding van Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abulaziz (D66), Jasper van Dijk (SP) en Simone Richardson (VVD) hebben zij eerst in de fracties de stellingen voorbereid, waarover vervolgens onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn is gedebatteerd.

Stellingen 

De drie stellingen waren:

- Het is goed dat de minister-president en de Koning niet naar het WK-voetbal in Qatar gaan. (Groene fractie)
- Om water te besparen, moet er een tijdslimiet van maximaal 5 minuten douchen komen. (Blauwe fractie)
- Filmpjes van gevaarlijke challenges/uitdagingen mogen niet meer op de TikTok-tijdlijn van kinderen onder de 16 jaar getoond worden. (Roze fractie)

Roze fractie 

Aan het einde stemden de kinderen welke fractie zij het beste vonden. De roze fractie kreeg de meeste stemmen. Na afloop van het debat was er voor iedereen een lunch met pannenkoeken in het restaurant van de Eerste Kamer. Vervolgens kregen de kinderen een rondleiding door de Tweede Kamer en eindigde de dag bij ProDemos, het huis voor democratie en rechtsstaat.

Lesprogramma 

De Derde Kamer is een lesprogramma voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. Het lesprogramma is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer, in samenwerking met ProDemos.

Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Eerste Kamer