Logo_week_tegen_pesten_logo

Volgende week start de jaarlijkse Week Tegen Pesten, een initiatief van stichting School & Veiligheid om pesten tegen te gaan. Educatieve uitgeverij Kwintessens biedt gratis lesmateriaal aan voor basisscholen. Leraren kunnen het lesmateriaal gebruiken om in de klas aandacht te besteden aan het onderwerp pesten. Dit jaar is het thema van de campagne #Jedoetertoe. Hierbij staat de leraar centraal vanuit de gedachte dat deze alles in huis heeft om te werken aan een veilige klas. Dit meldt openbare schoolvereniging VOS/ABB.

Het gratis lesmateriaal is gebaseerd op Kwink, een lesmethode waarin sociaal-emotioneel leren centraal staat. Volgens de makers is het een preventieve aanpak die inzet op de kracht van de groep en waarbij de leraar een sleutelrol vervult. De gratis lessen haken in op het jaarthema van de anti-pestcampagne en de focus op de rol van de leraar. De vijf lessen bevatten groepsvormende activiteiten die zijn toegespitst op leerlingen uit de onder-, midden- en bovenbouw. Ook geeft het lesmateriaal tips voor docenten hoe zij pestgedrag kunnen signaleren en voorkomen.

Elk jaar organiseert de stichting School & Veilgiheid in de vierde week van september de campagne tegen pesten omdat de eerste weken na de zomervakantie bepalend zijn voor hoe de rest van het jaar met elkaar wordt omgegaan in de klas. De Week Tegen Pesten wordt door Stichting School & Veiligheid aangeboden via www.weektegenpesten.com. Leerlingen mogen op een eigen manier de #Jedoetertoe-boodschap laten zien en verspreiden. Leraren kunnen een interactieve test doen om hun unieke leraarstijl te ontdekken en krijgen tips en hulpmiddelen om het nieuwe schooljaar goed van start te gaan.

Download het gratis lesmateriaal Week Tegen Pesten 2016

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids