Normal_agenda_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de groeiende belangstelling voor gezond eten en bewegen onder scholen en de toename van het aantal zomerscholen voor zittenblijvers.

 
Zomerscholen
 
Bij steeds meer middelbare scholen is het mogelijk om een zomerschool te volgen. Leerlingen die op hun rapport net te kort komen, kunnen voor de betreffende vakken alsnog een voldoende halen tijdens zomerschool. Ruim vier van de vijf leerlingen die zonder het volgen van een zomerschool zouden blijven zitten, gaan nu alsnog over. Dit jaar heeft het ministerie van onderwijs 9,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de zomerscholen. In 2017 wordt 9 miljoen euro uitgetrokken. Sommige scholen kiezen ervoor de leerlingen al in de lente te laten bijspijkeren in een zogenaamde lenteschool.
 
 
Gezond eten en bewegen
 
Gezond en eten en veel bewegen staan bij veel scholen hoog op de prioriteitenlijst. Zo wordt de voeding in de kinderopvang op steeds meer plaatsen aangepast door producten met minder zoet, zout en vet aan te bieden. De chocolademelk en drinkyoghurt wordt per 2017 uit de schoolmelkregeling voor de basisscholen gehaald. En middelbare scholen werken met het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum aan een gezonder voedingsaanbod  in de schoolkantines.
 
Daarnaast wordt meer bewegen belangrijker. Steeds meer sport BSO's worden opgestart, opvang die gericht is op sporten en bewegen. Ook streven steeds meer scholen naar een Gezond Schoolplein. Alle leerlingen moeten de ruimte krijgen om te bewegen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur, tijdens én na schooltijd. 
 
 
Overig onderwijsnieuws
 
  •  De centrale database van verschillende digitale leersystemen met de persoonsgegevens van duizenden middelbare scholieren en mbo-studenten is gehackt. Voor zover bekend, heeft dit geen verdere gevolgen gehad.
  • De centrale uniforme diagnostische tussentijdse toets (dtt) voor het voortgezet onderwijs, waarvan nu een pilot loopt, wordt niet doorgevoerd. De ‘feedbackcultuur’ op scholen moet echter wel verder versterkt worden.
  • Veel hogescholen en universiteiten organiseren gedurende de zomer 'summer schools'.  Voor studenten is een summer school een gelegenheid om zichzelf te verbreden of te verdiepen. 
  • De Studiegroep Duurzame Groei adviseert de overheid meer te investeren in leraren, schoolleiders en bestuurders. Uit onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van professionals cruciaal is voor de leerwinst die leerlingen boeken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids