Normal_dekker__sander_dekker__staatssecretaris_onderwijs

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft in een Kamerbrief laten weten het niet nodig te vinden om in 2017 af te wijken van de wettelijke periode voor afname van de eindtoets in het primair onderwijs. De PO-Raad en de VO-raad wilden dat het afnamemoment vervroegd werd, omdat de wettelijke periode in 2017 door onder meer Pasen, de Koningsspelen en de meivakantie geen geschikte volledige schoolweek bevat. Dat meldt de PO-Raad.

Wettelijk is vastgesteld dat de eindtoets moet worden afgenomen tussen 15 april en 15 mei en dient plaats te vinden in een volledige schoolweek. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft besloten dat de papieren afname van de Centrale Eindtoets in 2017 zal plaatsvinden op dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 april. Dit valt binnen de wettelijk voorgeschreven termijn, maar valt echter niet in een volledige schoolweek vanwege Paasmaandag op 17 april en de Koningsspelen op 21 april.

“De PO-Raad heeft onder haar leden een peiling gehouden waaruit een voorkeur voor week 16 naar voren kwam. Het CvTE heeft vervolgens aan de scholen die in 2016 de Centrale Eindtoets afnemen, gevraagd wat zij zien als meest geschikte afnamedagen in week 16. Daaruit bleek dat 88 procent van de scholen een voorkeur had voor een afname op dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 april. De uitkomsten van beide peilingen onderbouwen daarmee het besluit van het CvTE”, aldus Dekker.

Begin april stuurden de PO-Raad en VO-raad samen met AVS, Ouders & Onderwijs en de toetsaanbieders van Route 8 en IEP een brief aan de staatssecretaris, waarin zij nadrukkelijk pleitten voor een afname in week 15, een week voor de wettelijke periode. “Ik zie echter onvoldoende grond om de wettelijke termijn aan te passen”, stelt Dekker. “Ik hecht er bovendien aan om tegemoet te blijven komen aan de wensen die destijds in uw Kamers naar voren zijn gebracht, namelijk het mogelijk maken van een meer effectieve besteding van de onderwijstijd, voorkomen dat middelbare scholen de toelating van leerlingen baseren op eindtoetsscores en ervoor zorgen dat toelating voor middelbare scholen voldoende organiseerbaar blijft.”

© Nationale Onderwijsgids