Normal_klas__po__kinderen__vragen__les__klaslokaal

In de Tweede Kamer wordt vandaag nog gedebatteerd over de onderwijsbegroting. Gisteren kwam vooral het onderscheid tussen kinderen van hoog- en laagopgeleiden steeds terug. Een groot deel van de Kamer maakt zich zorgen over de tweedeling in het onderwijs. Vooral het idee van VVD'er Pieter Duisenberg over het vervolgonderwijs dat de studenten uitkiest kon rekenen op een felle woordenwisseling. Dat melden Trouw en de Volkskrant.

De VVD'er vindt dat het hele vervolgonderwijs, dus mbo, hbo en universiteit, studenten moet kunnen selecteren. De Kamer vindt dat hierdoor 'de ontplooiing van leerlingen in gevaar komen'. Duisenberg blijft bij zijn standpunt en is van mening dat met selectie het maximale uit iedere student is te halen. Volgens de VVD'er komt hierdoor de toegankelijkheid van het onderwijs niet in gevaar.

Volgens de OESO, de organisatie voor economische samenwerking, draagt het Nederlandse onderwijs het meest bij aan ongelijkheid. Verschillende partijen, waaronder de D66, GroenLinks en de PvdA willen dat het selectiemoment, dat nu plaats vindt in de laatste klas op de basisschool, wordt uitgesteld, bijvoorbeeld met meer gemengde brugklassen en schooladviezen.

Volgens minister Bussemaker van Onderwijs dreigen de groeiende markt van huiswerkinstituten en privéscholen de verschillen tussen kinderen van hoog- en laagopgeleiden verder te vergroten. De Onderwijsminister stelt daarom een onderzoek in naar het effect dat 'schaduwonderwijs' heeft op kinderen uit sterkere en zwakkere milieus. Met behulp van meer onderzoek wil Bussemaker dat scholen en ouders zich bewuster worden van het probleem van sociale segregatie in het onderwijs.

De Onderwijsminister signaleert dat leerkrachten op de basisschool geneigd zijn kinderen van hoogopgeleiden naar een hogere schoolsoort te sturen. Verder vallen verschillende Kamerleden over de verschillen in het onderwijs en het feit dat afkomst en naam bijdraagt aan het wel of niet vinden van een stageplek. De PvdA en de SP vallen ook over de hoge schoolkosten van sommige mbo-studies. “Het kan niet zo zijn dat jongeren vanwege de kosten de opleiding van hun droom niet kunnen volgen”, aldus PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing. 

© Nationale Onderwijsgids