Normal_pesten452

Waarom wordt er gepest en wat kan er tegen gedaan worden? Het informatieve jeugdprogramma Het Klokhuis besteedt in een speciale serie van vijf afleveringen aandacht aan het fenomeen pesten tijdens de Week Tegen Pesten van 21 tot en met 25 september. Deze themaweek sluit aan bij de landelijke ‘Week tegen het Pesten 2015’ die in diezelfde periode plaatsvindt. Dat meldt NTR.

Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de leerlingen op de basisschool in meer of mindere mate slachtoffer is van pesten. Pesten heeft een grote invloed op iemands gevoel van eigenwaarde en kan in sommige gevallen, ook later nog, dramatische gevolgen hebben. Met de serie over pesten wil het Klokhuis aandacht vragen voor dit significante probleem.

In de serie praat presentatrice Nienke de La Rive Box met deskundigen over pesten en analyseert ze hoe de rolverdeling ontstaat in een pestproces. Omstanders spelen daar een grote rol bij. Wat kunnen zij doen om dit proces te doorbreken? Ook spreekt Nienke met daders en slachtoffers, over de gevolgen van pesten en hoe het voelt om gepest te worden. Ze besteedt aandacht aan de verschillende anti-pest methodes die er gebruikt worden in het basisonderwijs. In de laatste aflevering doen de populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer verslag van hoe er op social media gepest wordt en wat je daar tegen kunt doen.

Tijdens de Nederlandse Week tegen het Pesten 2015 vraagt de NPO via de Week Tegen Pesten op NPO Zapp, NPO 3 en 3FM aandacht voor elke vorm van pesten en de bijbehorende problematiek met een aangepaste programmering. Naast de Klokhuis-serie over pesten wordt er iedere werkdag om 15:30 een Zappbios-film vertoond die in het teken staat van pesten. De EO komt om 19.30 met de vijfdelige serie Zapp Anti-Pest Club. BNN/KRO-NCRV sluit elke avond de Pestweek om 19.50 af met het programma Op School waarin de vraag centraal staat: ‘Pesten, wat doe jij?’ 

© Nationale Onderwijsgids