Normal_schooltas356

De kosten die ouders voor hun schoolgaande kinderen maken kunnen snel oplopen. De overheid betaalt de schoolboeken van de kinderen op de basis- en middelbare school, en het onderwijs is gratis, maar overige benodigdheden moeten de ouders zelf betalen. Jaarlijks bedragen deze kosten ongeveer 152 euro wanneer het kind naar de basisschool gaat en ongeveer 555 euro als het kind op de middelbare school zit. Dit meldt Metro. 

Actiepagina.nl ondervroeg ruim 1000 ouders naar hun uitgaven voor hun schoolgaande kinderen. Veel scholen hanteren een ouderbijdrage. Dit is een bijdrage aan activiteiten op een school die niet onder het reguliere lesprogramma vallen. Het geld van de ouderbijdrage wordt door scholen gebruikt om extra activiteiten mee te betalen, zoals schoolreisjes en -feestjes en schoolzwemmen. Daarnaast hebben schoolgaande kinderen ook spullen nodig zoals een schooltas, gymkleren en andere schoolspullen. Vervoer van en naar de school kost de ouders ook geld, net als schooluitjes. 
 
Al met al betalen ouders van een leerling van het middelbare onderwijs gemiddeld 555 euro per kind per schooljaar. In het basisonderwijs ligt dit gemiddeld rond de 152 euro per jaar. Het eerste jaar van de middelbare school is daarbij veruit het duurst. De ouders zijn voor een brugklasser gemiddeld 700 euro kwijt. Reden hiervoor is dat er veel spullen aangeschaft moeten worden die de leerling de jaren daarna ook nog nodig heeft. Hierbij valt te denken aan een woordenboek, rekenmachine, atlas en een goede tas. Meer dan de helft van de ouders grijpt de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs daarnaast aan om het kind een nieuwe fiets te geven. Ook gaf 50 procent van de ouders aan een laptop of computer voor hun kind te kopen als hun kind naar de brugklas gaat. 
 
Schooluitjes en schoolkampen kosten relatief veel. Jaarlijks kosten dit soort activiteiten ouders van middelbare schoolleerlingen gemiddeld 200 euro. Op de basisschool liggen deze kosten rond de 45 euro per jaar. Gemiddeld 5 procent van de Nederlandse ouders kan deze ouderbijdrage niet zelf betalen. Zij moeten een beroep doen op sociale regelingen van de gemeente of op andere fondsen. 
 
© Nationale Onderwijsgids