Logo_ocw_onderwijs356

Het ministerie van Onderwijs heeft een internetconsultatie geopend over het wetsvoorstel lerarenregister. Het wetsvoorstel gaat over de invoering en verplichtstelling van het lerarenregister per 1 januari 2017. Het ministerie wil weten wat belanghebbenden van het voorstel denken en wat de effecten van het voorstel zijn aldus hen. Dit melden het ministerie van OCW en de Onderwijscoöperatie.

Sinds 2012 is er een vrijwillig register waarin leraren registreren dat ze goed opgeleid zijn en dat ze hun vak bijhouden door middel van nascholing. Het wetsvoorstel stelt voor dat het lerarenregister per 1 januari 2017 verplicht wordt. Met de invoering van het register wil het Ministerie van Onderwijs realiseren dat alle leraren zoveel als mogelijk voldoen aan de wettelijke bekwaamheidseisen en dat zij gestructureerd werk maken van hun bekwaamheidsonderhoud. In het voorstel wordt de invoering van het register gecombineerd met het omschrijven van het beroep van leraar. Ook wordt de professionele ruimte van de leraar verankerd in de onderwijswetten. 
 
Het lerarenregister richt zich op alle leraren in het primair en voortgezet onderwijs en op alle docenten in het bekostigd mbo. Het gaat in totaal om circa 250.000 personen. Ook voor schoolbesturen is dit wetsvoorstel relevant. Belanghebbenden kunnen tot 26 februari hun mening geven over het wetsvoorstel in de internetconsultatie. De werking van het register staat centraal in de consultatie. Daarnaast wordt er expliciet stilgestaan bij de effecten van het voorstel voor het mbo. Er staat namelijk nog niet vast of de term 'register' alleen gebruikt wordt voor het register waarin leraren opgenomen zijn die aan de bekwaamheidseisen voldoen of dat zij-instromers mbo ook in het register opgenomen worden. Zij voldoen (nog) niet allemaal aan de bekwaamheidseisen. 
 
Klik hier om naar de internetconsultatie te gaan. 
 
© Nationale Onderwijsgids