Logo_csm_logo_infowms_website_1b636bec10

In een videoboodschap sprak staatssecretaris Dekker van Onderwijs onlangs over het belang van goede medezeggenschap in het onderwijs. Met zijn boodschap ondersteunt hij de campagne van onderwijsbonden, werkgeversorganisaties en leerlingen- en ouderverenigingen om de medezeggenschap in het primair en voortgezet onderwijs te versterken. De organisaties bieden gezamenlijk nu ook een pakket van hulpmiddelen aan ter ondersteuning om een goede medezeggenschap te organiseren. 

De campagne Versterking Medezeggenschap is een initiatief van de  PO-Raad, VO-raad, LAKS, AOb, CNVO, FvOv, VOO, AVS en de Landelijke Ouderraad. De partijen vinden het van groot belang dat op scholen een goede medezeggenschap van ouders, leerlingen en leerkrachten georganiseerd wordt maar in de praktijk blijkt dit vaak lastig. “Je merkt in de praktijk dat bestuurders het soms lastig vinden zich open te stellen voor feedback”, zegt ook staatssecretaris Dekker in de video. Daarbij constateert hij ook dat het vaak moeilijk is om voldoende mensen te vinden die zich in willen zetten voor de medezeggenschapsraad.

Het project Versterking Medezeggenschap biedt op drie manieren hulpmiddelen aan ter ondersteuning. Op de informatiewebsite Wet medezeggenschap op scholen is een gratis toolkit te downloaden met onder meer handreikingen en adviezen over het opzetten van een goede medezeggenschap. Belangstellenden kunnen op eigen initiatief met de toolkit aan de slag. Begeleiding hierbij is mogelijk. Voor enkele vragen kunnen belangstellenden via de website contact opnemen met een deskundige of een aanvraag doen voor een intensievere begeleiding bij ontwikkelvraagstukken.

Daarnaast zijn er diverse activiteiten op aanvraag nodig. Zoals een bezoek van een projectleider om een studiedag of bijeenkomst over medezeggenschap te leiden of een workshop of volledige themadag over een specifiek onderwerp. Begeleiding en advies bij het ontwikkelen van een medezeggenschapsraad is onder voorwaarde kosteloos. De kosten voor de overige activiteiten zullen in overleg worden vastgesteld. Voor meer informatie kunnen belangstellende contact opnemen met projectleider Philippe Abbing via het contactformulier.

© Nationale Onderwijsgids