Logo_boekencentrum_uitgevers
Josje is een stoer meisje. Ze houdt van voetballen, ze houdt van haar vriendjes Oos en Sammie, maar het allermeest houdt ze van rennen. Heel hard rennen, met haar armen wijd, alsof ze vliegt.
Maar als je een geheim hebt, hoe kun je dan nog vliegen?
 
Achtergrond
In Nederland zijn jaarlijks 100.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling, waaronder ook misbruik. Kindermishandeling is een ernstig maatschappelijk probleem dat voortdurende aandacht vraagt. Het verstoort een gezonde ontwikkeling en kan leiden tot blijvende lichamelijke en geestelijke schade. Op langere termijn kan een volwassene die als kind is mishandeld of misbruikt ernstige psychische problemen krijgen en zijn toevlucht zoeken in drugs, zelfverwonding en zelfs zelfmoord. Preventie en vroegtijdige opsporing voorkomen veel schade. Verschillende gecontroleerde studies laten zien dat kindgerichte preventieprogramma’s over seksueel misbruik aan leerlingen op basisscholen kennis, houding en vaardigheden verbeterden. Ook bleken kinderen hun kennis over misbruikpreventieconcepten te behouden op langere termijn. Daarom is het prentenboek Ik ben de sterkste ontwikkeld voor kinderen op de basisschool.
 
Prentenboek
Een prentenboek dat als doel heeft om kinderen te leren dat zij op hun gevoel mogen afgaan, dat zij daarop mogen vertrouwen: als een geheimpje niet goed voelt, meld het dan een vertrouwd persoon/lieve moederfiguur die je kent. Het verhaal richt zich op het herkennen van verwarrende gevoelens, en dat je die nooit voor jezelf hoeft te houden. Het prentenboek heeft een signaalfunctie voor het kind zelf: je hoeft niet te voldoen aan wat een volwassene van je vraagt als dit niet goed voelt. Je mag ‘nee’ tegen een volwassene zeggen. Het prentenboek is bedoeld kinderen van 5-10 jaar, om voor te lezen of om zelf te lezen. De voorlezers (ouders, opa, oma etc.) worden zich ook bewust van het gegeven dat kinderen hun eigen gevoelens mogen hebben, daarvoor mogen uitkomen en geen geheimen hoeven te hebben. Zij zijn ook degene die de kinderen die ruimte moeten geven. Dit prentenboek kan kinderen toerusten beter om te gaan met verwarrende gevoelens en situaties. ‘Nee zeggen’ tegen een volwassene mag, ook bekenden kunnen je onder druk zetten, en geheimen mag je delen. Met dit thema hoop ik (chronisch) misbruik van kinderen te voorkomen. Met dit boek kunnen kinderen beter ‘nee’ zeggen tegen onplezierige situaties en durven zij hun geheim te vertellen.
 
Over Ik ben de sterkste
Josje is een stoer meisje. Ze houdt van voetballen, ze houdt van haar vriendjes Oos en Sammie, maar het allermeest houdt ze van rennen. Heel hard rennen, met haar armen wijd, alsof ze vliegt.
Maar als je een geheim hebt, hoe kun je dan nog vliegen?

Ik ben de sterkste is een themaprentenboek over het herkennen van en omgaan met verwarrende gevoelens. Hoe doe je dat? Ga je af op de feiten of volg je je gevoel?
Moet je een geheim bewaren of juist delen? Kun je wel 'nee' zeggen tegen een volwassene als je in een verwarrende situatie komt?
 
Grote vragen die door de poëtische tekst alle ruimte krijgen in dit verhaal. Ruimte hierover te praten en te vragen thuis, op school of ergens anders. De boodschap is: 'Deel je geheim, deel het met een vertrouwd persoon.' En: 'Je hoeft niet te voldoen aan wat een volwassene van je vraagt als het niet klopt of niet goed voelt.'

 
Marianne Witvliet & Henriëtte Moll: Ik ben de sterkste
Uitgeverij Mozaïek, Zoetermeer.
ISBN 978 90 239 9461 9.
In de boekhandel verkrijgbaar voor € 9,90.