Normal_vuurwerk
Afgelopen jaarwisseling zijn door vuurwerk uiteindelijk 20 mensen blind aan één oog geworden. In totaal liepen 237 mensen aan één of twee ogen letsel op: 30% daarvan was blijvend letsel en 50% van alle slachtoffers was 21 jaar of jonger. Uit deze cijfers blijkt dat het van groot belang is om je ogen goed te beschermen tijdens de periode dat er vuurwerk afgestoken mag worden. Om hier een bijdrage aan te leveren, kunnen vanaf 15 december 70.000 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 een gratis vuurwerkbril bij hun lokale Pearle Opticien ophalen. Als aftrap van de actie werden vandaag bij basisschool De Keerkring in Woerden de eerste 350 vuurwerkbrillen weggegeven. Hans van der Heyden, directeur van Pearle Opticiens en Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, gaven de kinderen een vuurwerkles en deelden de brillen persoonlijk uit. 
 
Tijdens het uitdelen van de vuurwerkbrillen waren ook de burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer en de 17-jarige Joeri Pels aanwezig. Joeri heeft op 12-jarige leeftijd een babyvuurwerkpijl in zijn ogen gekregen. Inmiddels is hij vier keer geopereerd en 165 keer in Het Oogziekenhuis Rotterdam geweest. Op dit moment heeft hij tussen de 50 en 70% zicht. Joeri vertelde wat hem is overkomen en wat je het beste kunt doen om je ogen te beschermen, maar ook wat je meteen moet doen als je toch onverhoopt vuurwerk in je ogen krijgt. 
 
Vuurwerkbril even vanzelfsprekend als een autogordel
Oogarts Tjeerd de Faber ondersteunt de landelijke actie van Pearle van harte. “Teveel mensen raken tijdens Oud & Nieuw gewond aan hun ogen door vuurwerk. Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is een vuurwerkbril op te zetten, zowel als je zelf vuurwerk afsteekt als wanneer je ernaar kijkt. Het dragen van een vuurwerkbril moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel”, aldus De Faber. 

De vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december gratis af te halen bij alle winkels van Pearle Opticiens (zolang de voorraad strekt).