Normal_buiten_is_oneindig_veel_te_zien_groepje_met_kinderen_pearle_opticiens

In 2050 zal naar alle waarschijnlijkheid de helft van de wereldbevolking bijziend zijn, zo blijkt uit onderzoek. Voldoende daglicht kan de ontwikkeling van bijziendheid afremmen. Daarom luidt het advies om kinderen ten minste twee uur per dag buiten te laten spelen en minder lang te laten kijken naar schermpjes van tablets en smartphones. Om hier aandacht aan te schenken brengt Pearle in samenwerking met kinderboekenschrijver Marco Kunst en illustrator Anne Roos Kleiss - tijdens de eerste dag van de Kinderboekenweek - het kinderbuitenboek ‘Buiten de Pixels’ uit. Een boek dat je laat ontdekken dat buiten oneindig veel te zien en te beleven is, zonder scherm. Dit meldt Pearle Opticiens.

Vandaag organiseerde Pearle een kick-off evenement in het Amsterdamse Bos. Hier konden 100 kinderen van diverse basisscholen door het levensgrote verhaal lopen. Bij iedere scene in het verhaal werden de kinderen uitgedaagd om beter te kijken naar de dingen die je buiten kan zien en beleven. 

Dit is voor de eerste keer dat Pearle een kinderbuitenboek uitbrengt. Met het kinderbuitenboek en het evenement ‘Buiten de Pixels’ wil Pearle ouders en kinderen inspireren om vaker én langer naar buiten te gaan en buiten een verhaal te beleven.

Bijziendheid en blindheid door gebrek aan daglicht

Recent onderzoek toont aan dat bijziendheid in rap tempo toeneemt. Bijziendheid zou zelfs de grootste oorzaak van blindheid kunnen worden. Het gebrek aan natuurlijk daglicht is een belangrijke aanjager voor het ontstaan van bijziendheid. Daarnaast vormt ook het urenlang turen naar de schermpjes van tablets en smartphones voor deze generatie basisschoolleerlingen een extra risicofactor.

Het advies is om kinderen ten minste twee uur per dag buiten te laten spelen. Kinderen die veel buiten zijn, worden namelijk minder vaak bijziend dan leeftijdsgenoten die dat niet doen. Daarnaast wordt aangeraden om iedere 20 minuten het dichtbij en ver weg kijken af te wisselen.

Vanaf 3 oktober kan het speciale kinderboek ‘Buiten de Pixels’ gratis opgehaald worden in één van de Pearle winkels. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids