Leerlingen OBS De Poolster met certificaat Plustijd. Foto: fotostudio Wierd

Tien leerlingen van basisschool De Poolster  in Lelystad hebben met succes hun Plustijdtraject afgerond. Tijdens een feestelijke bijeenkomst lieten zij zien wat zij geleerd hadden. Uit handen van wethouder Janneke Sparreboom ontvingen zij vervolgens certificaten. Janneke Sparreboom: “Ik ben met recht trots op deze kinderen, zij hebben zichtbaar plezier in het leren gekregen en gaan met goede bagage naar het volgende schooljaar of naar het voortgezet onderwijs.”

De negen basisscholen uit Lelystad krijgen verlengde leertijd aangeboden door de gemeente Lelystad. Dit project van de gemeente, genaamd Plustijd, heeft als doel leerlingen van de bovenbouwgroepen van het basisonderwijs een grotere kans te bieden op een succesvolle schoolloopbaan. Met Plustijd werken de kinderen aan het bijspijkeren van kennis en vaardigheden, die zij tot dan toe nog missen en waardoor de verwachting groot is dat zij in het voortgezet onderwijs gemakkelijker uit kunnen vallen. Zo krijgen kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen, wat hen later weer goede kansen geeft op de arbeidsmarkt. 
Plustijd is een project waarbij op niet-schoolse wijze door leerkrachten met leerlingen in kleine groepen aan de hand van thema’s wordt gewerkt aan taal, rekenen, begrijpend lezen en bovenal samenwerken. Ook komen er veel gastsprekers en gaan de kinderen naar gastbedrijven zodat ze in aanraking komen met verschillende beroepen en voorbeeldrollen. Mede hierdoor krijgen zij meer plezier in het leren en groeit hun motivatie en zelfvertrouwen. Dit is belangrijk voor de kinderen om een goede start te kunnen maken op het voortgezet onderwijs en dit ook vol te houden.

De basisscholen die deelnemen aan Plustijd zijn: De Vuurtoren, De Poolster, De Brink, Finnjoll, Ichthus, Driestromenland, De Optimist, De Albatros en De Lepelaar. Het Studiecentrum Lelystad verzorgt de lessen in het kader van Plustijd. De betrokkenheid van de school, de leerlingen, de ouders en de begeleiders is een belangrijke voorwaarde om een Plustijd-traject te laten slagen. Van de kinderen vraagt het extra inspanning omdat zij na schooltijd moeten blijven om de extra leertijd te volgen. Zij leren echter wel op een leuke manier. Deelname is niet vrijblijvend, maar wel heel leuk en leerzaam.

© Nationale Onderwijsgids