Normal_11617

DEN HAAG (Novum) - De straf die Julien C. heeft gekregen voor het doden van de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide in 2006 is definitief. De celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging die het gerechtshof in Arnhem C. hem vorig jaar oplegde, blijft staan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

C. ging in cassatie tegen de uitspraak van het hof omdat hij het niet eens was met de straf. De Hagenaar zegt al vanaf het begin dat hij onschuldig is en kon zich niet verenigen met de tbs.

De Hoge Raad hield zich in 2009 ook al eens met de zaak bezig. Toen verwees de hoogste rechter de zaak naar het hof in Arnhem. Het gerechtshof in Den Bosch, dat de 22-jarige Hagenaar in 2008 tot levenslang veroordeelde, had namelijk niet onderzocht of C. er het hoger beroep zonder advocaat te doen. Ook oordeelde de Hoge Raad toen dat C. niet doorhad wat hij zich op de hals haalde door af te zien van een advocaat.

Jesse Dingemans werd op 1 december 2006 met meerdere messteken om het leven gebracht in een klaslokaal op zijn school in Hoogerheide. In eerste instantie was C. door de rechtbank in Breda veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor doodslag.