
De 38e editie van de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS is begonnen op vrijdag 9 mei. Verschillende vrijwilligers, scholieren uit heel Nederland, zijn al druk bezig geweest met het opnemen van telefoontjes en met het controleren van inhoudelijke en organisatorische klachten. De eerste dag begon de klachtenlijn al met 30.000 klachten. Al snel steeg het aantal klachten en vanaf gisteren, op dag 5, zitten we op ruim 150.000 klachten. Dat meldt het LAKS.
Vmbo’ers hebben tot nu toe de meeste klachten ingediend, ruim 55.000, havisten hebben tot nu toe ongeveer 54.000 klachten ingediend en vwo’ers hebben ongeveer 48.000 klachten ingediend. De meeste klachten gaan over dat het examen te moeilijk en te lang was (respectievelijk bijna 64.000 en bijna 50.000). Veel klachten die worden ingediend zijn algemeen, maar we krijgen ook hele specifieke klachten waar we al actie op hebben ondernomen.
Geluidsoverlast
In totaal hebben we ruim 5.000 klachten gehad over geluidoverlast tijdens het examen. We krijgen klachten binnen over fatbike-alarmen die afgaan tijdens het examen, over telefoons van surveillanten die afgaan en op een aantal scholen is ook het (brand)alarm afgegaan.
Eerst contact met de school
Als het LAKS dezelfde signalen ontvangt van een school, nemen we altijd eerst contact op met de school om het verhaal te verifiëren. We vragen aan de examensecretaris van de school of dit het volgende examen voorkomen kan worden en we geven deze signalen door aan de Inspectie van het Onderwijs. “Mocht je klachten hebben over geluidsoverlast en/of de organisatie van de examens, dien deze dan ook altijd in bij de examensecretaris van jouw school”, benadrukt Fé Swets, woordvoerder Eindexamenklachtenlijn. De examensecretaris kan meteen actie ondernemen.
Specifieke examenvragen
Ook krijgen we klachten over specifieke vragen in het examen, de meeste klachten zijn er nu over vraag 20 in het geschiedenis havo-examen. Deze inhoudelijke klachten behandelen we met een team van vrijwilligers die naar de specifieke vragen kijken. Als het team van vrijwilligers denken ook een fout in de vraag en/of het correctiemodel te vinden, dan dienen we deze vragen in bij het College voor Toetsen en Examens en kijken zij er met een team van experts weer naar. “De meeste klachten die we binnenkrijgen over geschiedenis havo gaan over dat leerlingen de vragen te lang vonden en dat het examen te veel vragen bevatte”, aldus Swets.
Hoe kan je een klacht indienen?
Tot en met 26 mei zitten de bellers nog voor iedereen klaar op de examendagen tussen 12:00 en 19:00. Ook is examenklacht.nl nog de gehele examenperiode open om je klacht online in te dienen. Dat kan ook voor het tweede tijdvak voor je inhaalexamens en herkansingen.
Door: Nationale Onderwijsgids