Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

De PO en VO Raad hebben in een brief aan de Eerste Kamer hun zorgen geuit over de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz). Volgens de sectorraden voor primair en voortgezet onderwijs brengt de wet schoolbesturen in de problemen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs aantasten. De Kamer oordeelt naar verwachting voor de zomervakantie of de wet wordt aangenomen.

Als de nieuwe wet er komt dan moeten schoolbesturen invalkrachten een vast contract bieden, ook als zij maar vier keer een zieke leraar hebben vervangen. Volgens de raden is dit financieel niet haalbaar voor scholen. Zij zijn bang dat als gevolg zieke leraren niet meer worden vervangen en klassen worden samengevoegd of naar huis gestuurd. In de brief aan de Eerste Kamer pleiten de PO en VO Raad voor een uitzonderingspositie in de wet voor het onderwijs.

Ook vragen de raden om een overgangsregeling voor het bijzonder onderwijs naar het nieuwe ontslagrecht in de Wwz. Volgens het vernieuwde ontslagrecht moeten besturen straks het UWV om een ontslagvergunning vragen om een werknemer om bedrijfseconomische redenen te kunnen ontslaan. Maar afspraken in de cao maken deze vergunning niet mogelijk waardoor besturen met name in het bijzonder onderwijs te veel medewerkers in dienst moeten houden.

© Nationale Onderwijsgids