Mergel hakken

Vandaag is op NME-Centrum De Elzenhoek het project ‘Dode natuur’ van start gegaan. Tijdens dit project kruipen leerlingen van groep 7 en 8 in de huid van paleontoloog en bodemonderzoeker en ontdekken zo alles over de dode natuur om ons heen, zoals fossielen, braakballen, mineralen en zand. Aan het project doen in totaal zo’n 900 leerlingen uit de gemeente Oss mee.  

De stenen die je langs de rivier vindt, de aarde die je omspit in de tuin, het water in de zee; het is allemaal dode natuur. Het heeft immers nooit geleefd. Maar dode natuur is meer. Ook dode dieren en plantenafval zijn dode natuur. Door aan de slag te gaan met proefjes, zoekkaarten, pincetten en beitels ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 alles over stenen, mineralen, schelpen, braakballen, fossielen, aardolie en nog veel meer. 

Onder een binoculair bekijken de leerlingen diverse bodemschatten en bijzondere fossielen mogen van heel dichtbij worden bekeken en onderzocht. En wie wil er nu niet een mammoetkies vasthouden of een fossiele haaientand inspecteren? Tijdens het project kruipen de kinderen zelfs in de huid van een echte paleontoloog. Want tijdens één van de opdrachten mogen ze hun eigen fossielen hakken uit Zuid-Limburgse mergel! En de vondsten? Die gaan natuurlijk mee naar huis! In het park doen de leerlingen grondig bodemonderzoek. Op het erf van de boerderij bepalen ze het weer aan de hand van een weerstation en in het lokaal pluizen ze heel zorgvuldig braakballen uit. Op deze manier ontdekken ze wat de uil voor lunch heeft gegeten.

Het project loopt nog tot en met 17 april 2014.