Normal_vrachtverkeer__auto_s_snelweg

Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Maasland combineert vanaf dit jaar haar dodehoekproject voor basisscholen met het Cumela-project “Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer”. Leerlingen worden gewezen op de gevaren van de dode hoek bij vrachtauto’s en landbouwvoertuigen. Dit meldt gemeente Oss.

Vrachtwagen en touringcars

Al 25 jaar organiseert VVN Maasland het dodehoekprojet voor ongeveer 50 scholen. Voor de praktijklessen worden hiervoor veelal grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven ingezet.
 

Landbouwvoertuigen

In een grote loods bij loonwerkbedrijven worden een trekker/oplegger en verschillende landbouwvoertuigen opgesteld. De scholen uit de omgeving zijn uitgenodigd om met hun leerlingen naar de betreffende locatie te komen. Eerst volgt kort de theorie, waarna de leerlingen worden verdeeld over de voertuigen voor de praktijk. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet, maar vooral ook niet ziet. Het is van belang om inzicht te krijgen wat de gevaren zijn van de grote en brede voertuigen met scherpe en puntige uitsteeksels. Zeker voor leerlingen van groep 8, die na dit schooljaar vanuit dorpen naar het vervolgonderwijs fietsen, is het belangrijk dat zij ook de gevaren van landbouwverkeer kennen en daar rekening mee houden.
 

Ouderen

Ook KBO-afdelingen in de kringen Oss en Bernheze zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit project. Deze senioren fietsen veel, zowel in groepsverband als individueel. Hierbij maken zij vaak gebruik van (polder)wegen die ook door landbouwvoertuigen gebruikt worden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids