Logo_kennisnet

Mijn Kind Online en Kennisnet lanceren 9 oktober het lespakket Codekinderen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Dit is een gratis digitale les over programmeren voor groep 3 t/m 8. Tijdens de lancering wordt een seminar gegeven over het programmeren met kinderen met inspirerende presentaties.

 

· Lancering Codekinderen (gratis lespakket over programmeren voor groep 3 t/m 8)

· Gratis seminar over programmeren met kinderen

 

Lespakket Codekinderen
Kinderen weten vaak al hoe ze moeten swipen en scrollen. Veel minder weten ze van de achterkant van de apparaten die ze dagelijks gebruiken. Naast de basisvakken is op school veel ruimte voor creatieve vakken en sportieve activiteiten. Veel minder aandacht wordt besteed aan digitale talentontwikkeling. Terwijl directeuren van bedrijven als Google en Facebook aangeven daar juist behoefte aan te hebben. Mark Zuckerberg, oprichter Facebook: “Our policy at Facebook is literally to hire as many talented engineers as we can find. There just aren't enough people who are trained  and have these skills today.“

Met het lespakket Codekinderen willen initiatiefnemers Mijn Kind Online en Kennisnet  jonge kinderen de kans geven om hun digitale talenten al vroeg te ontdekken en uit te bouwen. Zo wordt de kans vergroot dat zij deze talenten later benutten in een baan in de ict-techniek.

Bevorderen van creatief en logisch denken
De les Codekinderen geeft kinderen inzicht in de ‘achterkant’ van de apparaten die zij al dagelijks gebruiken. Leerlingen van groep 3 tot en met 8 maken tijdens de les kennis met een aantal creatieve  digitale mogelijkheden. Ze proberen bestaande apps, sites en programma’s uit als Scratch, Kodable en CodeHS. Deze programma’s stimuleren creatief en logisch denken en bevorderen samenwerking. Vaardigheden die onmisbaar zijn voor de toekomstige arbeidsmarkt.

Het lespakket
Het gratis lespakket Codekinderen is te downloaden op www.codekinderen.nl. De lessen zijn ingedeeld per bouw en voorzien van een eenvoudige handleiding voor leerkrachten.

Seminar programmeren met kinderen
Om kennis te maken met leren programmeren vindt woensdag 9 oktober een seminar Programmeren met kinderen plaats. Deze seminar is georganiseerd door de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Kennisnet en Mijn kind Online.

Programma seminar:
· Joris van Mens (Google): het belang van technische vaardigheden en welke verandering in het onderwijs nodig is

· prof. dr. Han van der Maas (UvA en de Rekentuin):struikelblokken en kansen in het programmeer onderwijs.

· Michael van de Wetering (Kennisnet): hoe technologie geïntroduceerd kan worden in het onderwijs

· Pauline Maas (Mijn Kind Online):leren programmeren in de praktijk

Ook is er gelegenheid om zelf kennis te maken met de tools die kunnen worden gebruikt om te programmeren met jonge kinderen. Voor kinderen wordt op 12 oktober een workshop Programmeren voor kinderen gegeven in de OBA. Aanmelden voor de activiteiten kan op kn.nu/seminar-programmeren

© Nationale Onderwijsgids