Inspectie van het Onderwijs, Onderwijsinspectie, Inspectie

DEN HAAG - De Inspectie van het Onderwijs wil een onderzoek doen naar de kwaliteit van het schooladvies, onder andere vanwege het verschil dat in 34 procent van de gevallen voorkomt tussen de Citotoetsscores en het advies van docenten voor het type voortgezet onderwijs. Dat meldt de PO-Raad.

Terwijl de Citotoets slechts een momentopname is, wordt voor het schooladvies gekeken naar de gehele carrière van een kind door de verschillende klassen van het basisonderwijs. "Hierdoor kunnen er per leerling goede gronden zijn om het advies te laten afwijken van het resultaat van de eindtoets", aldus de Onderwijsinspectie. 

Desondanks verschillen de adviezen nogal eens, wanneer deze tussen individuele scholen of regio's worden vergeleken. Juist dit verschil maakt een onderzoek de moeite waard. De PO-Raad is blij met het onderzoek en hoopt dat het bij zal dragen aan een verbetering ervan, onder meer door een kritische houding van de scholen zelf en door de uitwisseling van informatie tussen scholen onderling.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem