Kinderdagverblijf, kinderopvang, peuterspeelzaal

UTRECHT - De PO-raad, de MOgroep en de Brancheorganisatie Kinderopvang hebben het kabinet opgeroepen een sterke basisvoorziening voor alle kinderen in Nederland te ontwikkelen. Dit zou dan moeten worden vormgegeven door dagarrangementen, waarin kinderopvang, onderwijs, welzijn en overige voorzieningen zijn opgenomen.

De organisaties zien graag dat het kabinet snel werk gaat maken van deze basisvoorziening, waarin extra aandacht moet bestaan voor kinderen met achterstanden, waarin samenwerking tussen gemeenten moet worden bevorderd en waarin de financiering van de opgenomen diensten wordt geharmoniseerd.

Het voorstel is juist nu van belang, gezien de grote veranderingen die politiek en maatschappelijk plaatsvinden binnen de sectoren die deel uit moeten maken van de basisvoorziening. Hoewel op lokaal niveau al verschillende initiatieven zijn gestart door de organisaties, zoals brede scholen en integrale kindcentra, ontbreekt nog steeds de landelijke visie.

"Lang niet alle kinderen krijgen van huis uit positieve ontwikkelingsimpulsen. Kinderopvang, onderwijs en welzijn kunnen met gezamenlijke preventieve en integrale aanpakken gericht op kind en omgeving ontwikkelingsachterstanden voorkomen", aldus voorzitter van de MOgroep Marijke Vos.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem