Toetsing op maat, po-raad, primair onderwijsraad

UTRECHT - Uit een enquête van de PO-Raad onder 201 mensen, grotendeels werkzaam in het basisonderwijs, blijkt dat een kleine meerderheid van de respondenten voorstander is van de zogenaamde toetsing op maat.

Toetsing op maat houdt in dat de Eindtoets Basisonderwijs op twee verschillende niveaus wordt afgenomen. De toetsvorm is onderdeel van het wetsvoorstel Toetsing in het primair onderwijs, waarin de verplichte centrale eindtoets staat geregeld.

De PO-Raad zelf is voorstander van de toetsing op maat. Van 22 januari tot en met 6 februari 2013 hadden bezoekers van de website van de raad de mogelijkheid een enquête over dit onderwerp in te vullen, wat 201 mensen hebben gedaan. Van deze groep is 80 procent werkzaam in het basisonderwijs. Een kleine meerderheid van 56 procent van de respondenten gaf aan voorstander te zijn van toetsing op maat.

De PO-Raad zal er daarom bij de Tweede Kamer op aan blijven dringen de mogelijkheid van toetsing op maat te behouden, vooral ten behoeve van leerlingen in het speciaal onderwijs. Een motie van Harm Beertema (PVV) om te voorkomen dat een dergelijke toetsing er komt, werd echter kortgeleden nog door de Tweede Kamer aangenomen. De PO-Raad hoopt met de uitslag van de enquête te laten zien dat dit beleid niet in overeenstemming is met de wens van het onderwijsveld.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem