Vrijeschool Parkstad eerste middelbare school met ergotherapeut in de klas

Vrijeschool Parkstad lanceert komend schooljaar (2025-2026) een bijzondere onderwijsinnovatie: als eerste middelbare school in Nederland start zij een pilot waarbij een ergotherapeut in de klas aanwezig is. Deze pilot is onderdeel van een onderzoeksproject in samenwerking met Zuyd Hogeschool en Partnering for Change. Dat meldt Vrijeschool Parkstad. 

Waar ergotherapie of andere vormen van leerlingbegeleiding traditioneel wordt ingezet voor individuele leerlingen met specifieke hulpvragen, kiest deze pilot voor een andere benadering. Gedurende enkele weken draait een ergotherapeut één dag per week mee in een brugklas, observeert het gedrag van leerlingen, hoe zij instructies opvolgen, de interacties in de klas, hoe zij zich bewegen door de klas, hun leerervaringen en leerprocessen.

Praktische aanpassingen in het lesgeven 

Op basis van deze observaties worden samen met de docenten praktische en direct toepasbare aanpassingen in het lesgeven ontworpen. Deze strategieën zijn niet gericht op één leerling, maar verbeteren het leerklimaat voor de hele klas. “Door op klasniveau te kijken naar wat beter kan, profiteren álle leerlingen van de inzichten,” aldus teamleider Donny Jeurissen, “dat bevordert niet alleen het leerproces, maar ook de sfeer en samenwerking.”

Partnering for Change 

De pilot is gebaseerd op het Canadese model Partnering for Change, dat in promotieonderzoek van Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht is doorontwikkeld en toegepast naar Nederlandse context. Het richt zich op inclusiever onderwijs door nauwe samenwerking tussen zorg en school. Dit model werd eerder al succesvol toegepast in diverse basisscholen in Limburg. In samenwerking met Zuyd Hogeschool brengt Vrijeschool Parkstad als eerste middelbare school dit concept naar het voortgezet onderwijs.
Het model sluit aan bij het streven naar inclusief onderwijs: niet de leerling past zich aan het systeem aan, maar het systeem beweegt mee met de behoeften van de leerlingen. De inzet van de ergotherapeut voorkomt bovendien dat leerlingen onnodig buiten de klas geplaatst worden voor extra ondersteuning — vaak kunnen kleine aanpassingen in de klas al voldoende effect hebben.

Pilot 

De pilot gaat in het schooljaar 2025-2026 van start in het eerste leerjaar. De samenwerking tussen therapeut en docent vormt de kern: samen zorgen zij voor een leeromgeving waarin ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Door: Nationale Onderwijsgids