Voortgezet onderwijs Hoogeveen niet toekomstbestendig, zorgen bij VO-raad

Het Roelof van Echten College (RvEC) en RSG Wolfsbos uit Hoogeveen moeten beter samenwerken. De toekomst van het voortgezet onderwijs in de Drentse plaats staat namelijk op het spel. De VO-raad, de belangenorganisatie voor het voortgezet onderwijs, heeft hier zelfs een brief over geschreven aan de scholen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De VO-raad roept de scholen op om tot een sterker samenwerkingsverband te komen. Op het moment werken de scholen al samen. De VO-raad vindt dat dit nog strakker kan om ook in de toekomst goed onderwijs aan scholieren te kunnen aanbieden. Ze verwacht dat het aantal leerlingen op het voortgezet onderwijs in de toekomst alleen maar meer afneemt. Beide scholen hebben dus baat bij een goede samenwerking.

Om de tafel met gemeente Hoogeveen 

De raden van beide middelbare scholen gaan met de gemeente Hoogeveen om de tafel. Het gesprek zal niet alleen gaan over de inhoud van het onderwijs, maar ook over de eventuele huisvesting van beide scholen. Onderwijs, welzijn en zorg in Hoogeveen zouden allemaal beter met elkaar moeten samenwerken, zo stelt het college.

Wel of niet samenwerken? 

Of men in het voortgezet onderwijs nu wel of niet intenser moet samenwerken is al jaren een belangrijke vraag. De Vo-raad vond in 2022 dat er eerst nog verder onderzoek moest worden gedaan, vooral naar eventuele meningsverschillen. Na dit onderzoek bleek dat de scholen elkaar toch echt moesten gaan opzoeken.

Het RvEC is het eens met de oproep van de VO-raad. Als we kwalitatief goed onderwijs willen blijven aanbieden dan is samenwerken hard nodig, aldus directeur-bestuurder Albert Weishaupt. De samenwerking met RSG Wolfsbos kan, na al die jaren, nog sterker.

Dries Koster, directeur-bestuurder van RSG Wolfsbos, ziet zeker mogelijkheden. Hij vindt de brief van de VO-raad leuk, maar eigenlijk totaal overbodig. “We werken al jaren samen en dat we dat in de toekomst nog meer gaan doen vind ik prima. Daar sturen we nu trouwens ook al op aan.”

Techniekonderwijs 

RvEC en RSG Wolfsbos lenen hun leerlingen en kennis op dit moment al vaak uit in de richting van het techniekonderwijs. Dat het onderwijs en het bedrijfsleven samenwerken pakt positief uit voor de leerlingen. Buitenschools komen zij erachter of een technische vervolgopleiding iets voor ze is.

Fusies 

Er wordt veel gekeken naar middelbare scholen in Assen, Emmen en Meppel. Daar zijn veel scholen bestuurlijk gefuseerd. Het leerlingenaantal wordt alsmaar minder in de provincie Drenthe. Goed onderwijs blijft mogelijk als je met beter met elkaar gaat samenwerken, zo stelt Koster.

Nieuwbouw 

RSG Wolfsbos heeft overigens plannen om een nieuwe school te bouwen. De samenwerking moet volgens Koster niet ten koste gaan van deze plannen. Daarover gaat uiteindelijk de gemeente Hoogeveen een beslissing nemen. Zij zien de samenwerking tussen beide scholen en de nieuwbouw van RSG Wolfsbos als twee op zichzelf staande gevallen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk