Zomervakantie bijna van start, Nederlanders trekken er massaal op uit

Nederlanders trekken er komende weken weer massaal op uit. Bijna 11.5 miljoen Nederlanders zijn van plan om deze zomer een week of langer op vakantie te gaan. Daarmee is het aantal vakantiegangers weer terug op het niveau van 2019, het laatste normale zomerseizoen voor corona. Bijna 3.4 miljoen Nederlanders vieren vakantie in eigen land, de overige vakantiegangers kiezen voor een buitenlandse bestemming. Frankrijk is nog altijd favoriet, gevolgd door Duitsland en Spanje. Dat meldt de ANWB.

De zomervakantie is voor Nederlanders de belangrijkste vakantie van het jaar. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat een derde van de vakantiegangers zich niet laat beïnvloeden door de stijgende prijzen. Tegelijkertijd geeft een even grote groep aan de plannen wel degelijk bij te stellen en deze zomer korter op vakantie te gaan, te kiezen voor een goedkopere bestemming of te bezuinigen op uitjes en restaurantbezoek. Ruim de helft van de Nederlanders gaat met de auto op pad, een derde kiest voor het vliegtuig en 8 procent kiest voor de trein.

Top 5 

De top 5 van buitenlandse vakantiebestemmingen zomer 2023
1. Frankrijk - 1.8 miljoen
2. Duitsland - 1.7 miljoen
3. Spanje - 1.5 miljoen
4. Italië - 1.1 miljoen
5. België - 936.000

Eigen land 

In eigen land zijn de provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant het populairst om de zomervakantie door te brengen.

Kamperen 

Kamperen blijft ook favoriet onder Nederlanders binnen Europa. Zo’n 15 procent (1.7 miljoen) gaat met het eigen kampeermiddel op pad of huurt er een. 

Zuid-Europa 

In het zomerseizoen kunnen de temperaturen in Zuid-Europa hoog oplopen. Dit weerhoudt vakantiegangers er niet van om naar deze regio te trekken. Bijna 10 procent van de vakantiegangers kiest vanwege de hitte juist wel voor een andere bestemming. 

Schoolvakanties per regio 

De schoolvakanties voor de regio Midden duren van 8 juli t/m 20 augustus, voor de regio Zuid van 15 juli t/m 27 augustus en voor de regio Noord van 22 juli t/m 3 september.

Door: Nationale Onderwijsgids