Fraude met toetsen via TikTok, Cito waarschuwt scholen

Toetsenmaker Cito heeft middelbare scholen gewaarschuwd over het feit dat leerlingen mogelijk fraude plegen bij kijk- en luistertoetsen. Een aantal toetsen van talen zoals Duits, Engels, en Frans voor havo en vwo wordt met antwoorden erbij aangeboden via sociale media als TikTok. Dit meldt de NOS.

Sommige scholen hebben deze kijk-en luistertoetsen al afgenomen terwijl andere scholen er nog aan moeten beginnen. Een centraal afnamemoment is er namelijk niet, wel is er een adviesperiode van twee weken waarbinnen alle toetsen gemaakt moeten zijn.

TikTok

Leerlingen kunnen nu foto’s maken tijdens de nabespreking en deze online delen. Op TikTok worden de antwoorden van de luistertoets van Engels voor vwo zes namelijk al gedeeld. Als leerlingen vijf euro betalen krijgen ze de foto opgestuurd. 

Bij Cito kwamen deze week zeven meldingen binnen van verdacht hoge scores. Het gaat dan om leerlingen die bij een kijk- en luistertoets nul fouten hadden, terwijl docenten dat helemaal niet hadden verwacht. “Daar hebben we ons in verdiept en toen zagen we dat er op sociale media informatie werd uitgewisseld”, zegt een Cito-woordvoerder. 

Adviesdatum 

“Het is te gek dat Cito toestaat dat docenten de toetsen al voor de adviesdatum afnemen”, zegt Pauline Gombert, examencoördinator van het Praedinius Gymasium in Groningen. 

De woordvoerder zegt dat de data van de toetsen nader wordt bekeken om eventuele fraude op te sporen. Cito gaat onderzoeken of er meer leerlingen zijn met nul fouten en die gegevens gaan ze dan meten met eerdere jaren. 

Door: Nationale Onderwijsgids