Normal_gereedschap_techniek

Na het succes van de eerste editie van de Raspberry Pi competitie, barst in het schooljaar 2019-2020 deze uitvindingenwedstrijd opnieuw los. Elke vmbo-, havo-, vwo- en mbo-school kan teams inschrijven en de uitdaging aangaan om met behulp van de Raspberry Pi innovatieve oplossingen te vinden voor vraagstukken uit de samenleving. “Deze wedstrijd geeft jongeren vanaf 12 jaar de kans om hands-on ervaring op te doen met computerprogrammeren en techniek. Waardevolle vaardigheden die steeds belangrijker worden in de maatschappij”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital deze competitie in Nederland organiseert. Dit meldt PA Consulting.

In Engeland is de Raspberry Pi Competitie al jarenlang zeer succesvol met honderden deelnemende teams. Deze wedstrijd heeft onder meer tot doel om jonge mensen enthousiast(er) te maken voor technologie, maar ook om het belang van innovatie en samenwerking te benadrukken, om samen met medestudenten te werken aan een betere wereld. Afgelopen schooljaar is deze competitie ook in Nederland geïntroduceerd. En met groot succes. Het finale-event in de Johan Cruijff ArenA in april van dit jaar ademde enthousiasme, inspiratie en innovatie uit. Onder de deelnemende teams, docenten, de vakjury en de organisatie. Mona Keijzer was onder de indruk van de innovaties. “Dat jullie nu al met ICT en nieuwe technologie experimenteren is belangrijk, want ICT wordt het vakgebied van de toekomst en is van groot belang voor de toekomst van onze economie”, benadrukte de staatssecretaris van Economische Zaken. “Ook als je nu niet hebt gewonnen, ligt er een prijs in het verschiet. En die prijs is een baan in de techniek.”
 
 

ICT-onderwijs verbeteren

“De Raspberry Pi competitie stimuleert jongeren om als team samen te werken, om na te denken over relevante maatschappelijke thema’s en met gebruik van technologie innovatieve oplossingen te vinden”, stelt Mark Griep. Ton Paffen, programmadirecteur bij House of Digital is het met het hoofd PA Consulting Nederland eens. “De eerste editie was zeer geslaagd. Met deze wedstrijd kunnen we jongeren al vroeg interesseren voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen. We willen dat het ICT-onderwijs goed aansluit en aan blijft sluiten op de - nog steeds - groeiende arbeidsmarkt of het vervolgonderwijs. Zo’n competitie helpt daarbij. Het stimuleert leerlingen nog meer om ICT-mogelijkheden te ontdekken en toe te passen. En zo het beste uit zichzelf te halen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids