Normal_fietspad__icoon_op_tegel_

Er komt een algeheel verbod in het verkeer op het gebruik van mobiele elektronische apparaten, zoals mobieltjes, laptops of muziekspelers en camera’s. Het gebruik van mobieltjes is al sinds 2002 verboden voor het gemotoriseerd verkeer (auto’s, brommers, motors). Dat verbod geldt vanaf 1 juli 2019 ook voor fietsers. Om jongeren bewust te maken van dit verbod, maar ook van de gevaren van het gebruik van de smartphone in het verkeer, is de campagne “Smart op de fiets” in het leven geroepen. Leerlingen van 15 middelbare scholen in Limburg ontwierpen de afgelopen maanden zelf een campagneposter met als doel hun leeftijdsgenoten (en anderen) te overtuigen hun smartphone in de tas of jas te laten op de fiets. Op 16 mei wordt de provinciale winnaar van de campagneposter bekend gemaakt door gedeputeerde Eric Geurts in congrescentrum het Forum in Roermond. Dit meldt Provincie Limburg.

Middelbare scholieren vormen de grootste groep die vaak met de smartphone in de hand op de fiets zit. In een lesopdracht gingen eerste- en tweedeklassers zelf aan de slag om een campagneposter te maken. Hier is een wedstrijd aan verbonden. Iedere deelnemende school mocht maximaal 5 posters inzenden. Het totale aantal ingezonden posters bedroeg 70 stuks.
 
Op 18 april kwam de jury bij elkaar om zich over alle posters te buigen. In de jury zaten vertegenwoordigers van politie, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg, Veilig Verkeer Nederland, coördinatoren van de Regionale Mobiliteitsoverleggen en natuurlijk ook 2 leeftijdsgenoten van de wedstrijddeelnemers (van Het Kwadrant in Weert). De winnende inzending wordt nog dit jaar ingezet als basis voor de campagne op de Limburgse scholen. De beste inzending wint ook een klassenuitje naar Movie Park Duitsland.
 
Deze vijf beste posters van Limburg worden door de ontwerpers gepresenteerd op 16 mei aanstaande. De winnende inzending wordt nog dit jaar ingezet als basis voor de campagne op de Limburgse scholen. En de beste inzending wint ook nog een klassenuitje naar Movie Park Duitsland.
 
“Smart op de fiets” is een samenwerking van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL), Veilig Verkeer Nederland, Regionaal Mobiliteitsoverleg (RMO) Noord-Limburg, RMO Midden-Limburg, RMO Parkstad, RMO Sittard-Geleen, RMO Maastricht-Heuvelland, Politie Limburg en de scholen in het voortgezet onderwijs.
 
Door: Nationale Onderwijsgids