Logo_ingrid_van_engelshoven__cropped_
De genomineerden voor de Jos Brink Oeuvreprijs en de Jos Brink Innovatieprijs zijn bekend. Op zondag 19 mei worden de winnaars bekendgemaakt  door minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) in de Haarlemse schouwburg. Dit meldt het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap.

Genomineerden Oeuvreprijs 2019

Dolly Bellefleur, alter ego van cabaretier Ruud Douma, staat al dertig jaar op de planken en op de barricades. In theatershows, bij demonstraties, uiteenlopende evenementen, optredens op scholen en in verzorgingshuizen, maar ook bijvoorbeeld in cartoons en liedteksten zet zij zich in voor de emancipatie van de lhbti-community.
 
Theatermaker Paul Haenen is altijd openhartig geweest over zijn homoseksualiteit ook in tijden waarin het nog niet breed geaccepteerd werd. Als acteur, schrijver en theatermaker zet hij zich al zijn hele leven in voor lhtbi-acceptatie. 
 
De strijd van politica en activiste Joke Swiebel voor de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen begon in de tweede helft van de jaren zestig toen zij zich met anderen inzette voor de rechten van jongeren. Zij was mede-organisator van de demonstratie (op 21 januari 1969) tegen discriminerende wetgeving. Deze demonstratie – de eerste homodemonstratie in Europa - wordt gezien als het begin van de moderne Nederlandse homobeweging. 
 

Genomineerden Innovatieprijs 2019

Voor de Jos Brink Innovatieprijs zijn Jessie Maya, Bowi Jong en Miranda Terpstra genomineerd. 
 
De Jos Brink Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan en zich over een langere periode heeft ingezet voor de verbetering van de positie van lhbti’s in de samenleving. De Jos Brink Innovatieprijs is een prijs voor een persoon of organisatie die zich op zeer inspirerende wijze inzet voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van lhbti's in de samenleving. Beide prijzen worden eenmaal in de twee jaar uitgereikt.
 
In Nederland is eerder dit jaar door De Leescoalitie en COC Nederland aandacht besteed aan lhbt-scholieren. Ze stelden op Queerboeken.nl een lijst samen met boeken over lhbt-personages.