Halsema: extra rechercheurs op onderzoek naar brand studentenflat

Voor het onderzoek naar de brand in de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West zijn extra rechercheurs ingezet om oorzaak en motief te achterhalen. Dat laat burgemeester Femke Halsema weten in een reactie op de brand die volgens de politie mogelijk lhbti-gerelateerd is.

De brandstichtingen lijken gericht te zijn op regenboogvlaggen in de flat. In de omgeving van het gebouw zijn eerder incidenten geweest gericht op regenboogvlaggen, aldus de politie. De lokale driehoek, bestaande uit burgemeester, politie en Openbaar Ministerie, is vrijdag extra bijeengekomen om de veiligheidssituatie te bespreken. De politie houdt er rekening mee dat er op verschillende andere locaties in de flat ook geprobeerd is brand te stichten.
 

Meeleven

Halsema heeft vrijdagmiddag gesproken met een aantal bewoners van de flat. "We leven zeer mee met de mensen die gewond zijn geraakt bij de brand. En ook met al die bewoners die halsoverkop hun woning hebben moeten verlaten. Dat moet zeer beangstigend zijn geweest. Het onderzoek is nog in volle gang. Er is extra recherche ingezet om zorgvuldig en uitgebreid de oorzaak en het mogelijk motief van de brand te achterhalen. Mocht er sprake zijn van een lhbtiq+-motief, dan nemen we dit zeer serieus en zullen we hierop daadkrachtig en gericht acteren."
 

Absurd

COC Nederland, de belangenorganisatie voor lhbti-ers, noemt het "absurd" dat de brand mogelijk te maken heeft met het ophangen van regenboogvlaggen. "Het is hoog tijd dat bedreigingen, intimidaties en geweld tegen leden van onze gemeenschap worden aangepakt", reageert voorzitter Astrid Oosenbrug, die wil dat de politie dit incident "tot op de bodem uitzoekt". Ook wil het COC dat het demissionaire kabinet en de informateurs prioriteit geven aan actieplannen om anti-lhbti-geweld te stoppen.
 

Vier personen naar ziekenhuis

Vier personen raakten bij de brand vrijdagochtend gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De brand brak uit op de achtste etage en was binnen een uur geblust.
 
Door: ANP