Normal_samen__afspraak

Op 4 april trapte het Stedelijk College Eindhoven deelname aan het Global Citizen Network op feestelijke wijze af, samen met de populaire YouTuber Milan Knol. Het is de 59e school die lid is geworden van het Global Citizen Network, het scholennetwerk dat wordt gecoördineerd door Nuffic. Dit meldt Nuffic.

In het netwerk leren scholen van elkaar via netwerkbijeenkomsten, adviesgesprekken, inspiratiebezoeken bij elkaar, maar ook door het ontwikkelen en delen van lesmateriaal en -methoden op het gebied van wereldburgerschap. Nuffic biedt daarbij begeleiding en professionele trainingen. 
 

65 nationaliteiten op één school

Het Stedelijk College, een vmbo-school met 1050 leerlingen, sloot zich aan bij het netwerk om de bestaande internationaliseringsactiviteiten op school meer vorm te geven, vertelt docent economie en ondernemen en coördinator internationalisering Marieke Vannisselroij. “We doen al veel aan internationalisering, gezien onze populatie. We hebben binnen deze school namelijk meer dan 65 nationaliteiten. Ook zijn we eerste opvang voor anderstaligen. We hebben bijvoorbeeld al een Projectweek Internationalisering waar alle niveaus en jaargangen aan mee doen. We waren eigenlijk op zoek naar een kapstok om ons doel te kunnen waarmaken dat elke leerling in de schooltijd in contact komt met internationalisering. In ons nieuwe curriculum krijgt burgerschap een grotere rol. Dat sloot allemaal goed aan bij het Global Citizen Network.”
 
Lola Nouwens, leerling op het Stedelijk College: “Wereldburgerschap betekent voor mij dat iedereen en alles met elkaar te maken heeft. Dat doen ze hier goed op school door al die nationaliteiten in verschillende klassen te zetten. Vmbo’ers zijn bijvoorbeeld heel stijf. Ze zijn heel erg bezig met wat anderen over hen denken. Andere culturen zijn veel meer open, zoals Surinaamse en Syrische. Daardoor wordt de rest van ons ook weer minder stijf.”
 
Internationalisering is onmisbaar op het voortgezet onderwijs, stelt Vannisselroij. “Niet alleen omdat we in de Brainport-regio zijn gevestigd en de kans groot is dat deze leerlingen in hun verdere loopbaan met anderen culturen te maken krijgen. Ook omdat de wereld door internet en communicatie steeds kleiner wordt. We kunnen er niet omheen, dus is het goed om leerlingen op de middelbare school ermee in aanraking te laten komen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids