Normal_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Gisteren maakte de Onderwijsinspectie bekend dat 79 scholen het predicaat ‘Excellente school’ hebben gekregen. Voor die scholen reden tot een feest. Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast. Het Landelijk Actie Komité Scholieren (LAKS) bijvoorbeeld vindt het predicaat misleidend. Dit meldt NOS.

Volgens Jordy Klaas van het LAKS spreekt de jury die de scholen beoordeelt maar met een paar leerlingen, terwijl juist de leerlingen kunnen getuigen van het onderwijsniveau van een school. De Onderwijsinspectie geeft ter weerlegging aan dat zij leerlingentevredenheidsonderzoeken ook meeneemt in het oordeel.
 
Daarnaast vindt het LAKS het misleidend dat de term Excellente school voor de hele instelling wordt gebruikt, terwijl slechts een deel van het onderwijs als excellent is bestempeld. 
 
Het LAKS heeft uit protest een eigen predicaat uitgereikt aan het Christelijk Gymnasium in Utrecht. De school kreeg de hoogste score in de monitor van het LAKS. Of dit predicaat een vervolg gaat krijgen, weet het LAKS nog niet. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids