Normal_logo__vo-raad__vo_raad

De VO-raad wil onafhankelijk onderzoek laten doen naar de kwaliteit van de schoolexamens. Ook roept de raad zijn leden op om kritisch te kijken hoe de schoolexamens in de eigen school zijn georganiseerd. Dit meldt de VO-raad.

Aanleiding voor het aangekondigde onderzoek is de situatie rond VMBO Maastricht, waar afgelopen week 354 eindexamens op 2 scholen ongeldig zijn verklaard, omdat de schoolonderzoeken niet in orde waren. De VO-raad geeft aan dat er nu nog niet precies duidelijk is wat er fout is gegaan op beide scholen, maar benadrukt dat “de ernst van de situatie vragen oproept die verder reiken dan de twee scholen in Maastricht”. 
 
Daarom wil de VO-raad dat middelbare scholen zelf hun schoolexamen nog eens kritisch bekijken en de rol van het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) daarin. In het PTA zijn alle toetsen en opdrachten opgenomen die de leerlingen in het kader van het schoolexamen krijgen voorgelegd. Het PTA is voor de leerling een officieel document waarin hij kan zien welke stof op welk moment door de docent wordt getoetst.  
 
Daarnaast wil de VO-raad een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de schoolexamens en de positie van het pta hierin. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids